Άμεσες αντιδράσεις στη νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή
Κόσμος

Άμεσες αντιδράσεις στη νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή

Την πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή φέρεται να πραγματοποίησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν αρχικά τα ΜΜΕ της Σεούλ και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η Πιονγιάνγκ.

H πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, η οποία διέκοψε επίσκεψη στο εξωτερικό, μίλησε για «αυτοκαταστροφική πράξη» που δείχνει τη «αδίστακτη μανία» του ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η ίδια επικοινώνησε ήδη με τον Αμερικανό ομόλογό της, Μπαράκ Ομπάμα. Η Σεούλ θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις στο καθεστώς.

Στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η δοκιμή καταγράφηκαν σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες μετρήθηκε στους 5,4 βαθμούς. Μάλιστα, Ιάπωνας επιστήμονας σημείωσε ότι η δόνηση από την περιοχή ήταν διαφορετική από αυτήν που θα αναμενόταν μετά από έναν σεισμό αυτού του μεγέθους.

Αξιωματούχοι της Νοτίου Κορέας χαρακτήρισαν τη δοκιμή ως τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ το καθεστώς. Η ισχύς, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, φτάνει και τους 10 κιλοτόνους, σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη δοκιμή, τον Ιανουάριο.

Ανησυχία και στην Ιαπωνία, όπου ο πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, δήλωσε ότι δεν αρκεί απλώς να καταδικαστεί η ενέργεια, αλλά και να ληφθούν μέτρα εις βάρος της χώρας. Ήδη αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιαπωνίας πραγματοποιούν επιχειρήσεις, ώστε να ελέγξουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή.

Η Ιαπωνία προειδοποίησε ότι θα εξετάσει νέες κυρώσεις, ενώ οι ΗΠΑ τονίζουν ότι θα συνεργαστούν με Σεούλ και Τόκιο αλλά και Κίνα για να ασκηθεί πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς.

Αναταραχή και στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Οικονομικών να καλεί σε «αυξημένη ετοιμότητα για αντίδραση στην αλλαγή των συνθηκών στην αγορά».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε το πρωί της Παρασκευής (ώρα Αθήνας, νωρίς το απόγευμα ώρα Τόκιο/Σεούλ) είναι ότι οι ανακοινώσεις αυτές γίνονταν μέσα στο πρώτο δίωρο από την δοκιμή, την ώρα που ακόμη η Πιιόνγκγιανγκ επιβεβαίωνε για πρώτη φορά πως επρόκειτο για πυρηνική δοκιμή.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet