Οδικός χάρτης για ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ε.Ε. από τους «27»
Κόσμος

Οδικός χάρτης για ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ε.Ε. από τους «27»

Οι «27» κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη» για την παρουσίαση νέων σχεδίων και προτάσεων για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι να κατατεθεί μία νέα Ατζέντα για την Ένωση στην επετειακή Σύνοδο του Μαρτίου στη Ρώμη με άξονες προστασία, ασφάλεια, άμυνα, ευημερία, Προσφυγικό και οικονομία.

«Συμφωνήσαμε ότι στην Ευρώπη, στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά επίσης εξαιτίας των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μια ατζέντα, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα εργασιών προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα αντίστοιχα ζητήματα έως την 60ή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης» επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η Ε.Ε. «δεν τηρεί επαρκώς την υπόσχεση στους πολίτες της για ευημερία» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ζητήματα της εξεύρεσης θέσεων εργασίας και στην υιοθέτηση τεχνολογικών εξελίξεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι εργασίες θα γίνουν στη βάση της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η ατζέντα της Μπρατισλάβα θα αποτελέσει τη βάση για να εργαστούμε τους επόμενους μήνες» τόνισε η Μέρκελ. «Γαλλία και Γερμανία θα στηρίξουν απόλυτα αυτή την οδό» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών και στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία.

Στην Μπρατισλάβα δείχνουμε ότι η Ευρώπη έχει την πρόθεση να προχωρήσει με σαφείς προτεραιότητες που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων για προστασία, ασφάλεια, ευημερία και το μέλλον των νέων, δήλωσε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας για τον «οδικό χάρτη» στον οποίο κατέληξαν οι «27» για προτάσεις και νέες στρατηγικές προς ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη στη σκιά της ψήφου-σοκ υπέρ του Brexit.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Άνγκελα Μέρκελ ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Μπρατισλάβας, κατόπιν γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας, έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών.

«Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της Ε.Ε.» ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.

Η άτυπη Σύνοδος διεξήχθη «σε καλή ατμόσφαιρα» δήλωσε εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Παρά τις δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ για το κλίμα ενότητας που επικράτησε στη διάρκεια της Συνόδου, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. φάνηκαν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ορμπάν υποστήριξε ότι η Σύνοδος απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet