Συνελήφθη ο ύποπτος για τις εκρήξεις σε Ν. Υόρκη και Ν. Τζέρσεϊ
Κόσμος

Συνελήφθη ο ύποπτος για τις εκρήξεις σε Ν. Υόρκη και Ν. Τζέρσεϊ

Αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι συνελήφθη ο ύποπτος -ένας 28χρονος αφγανικής καταγωγής- τόσο σε σχέση με την έκρηξη στο Τσέλσι (τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή) όσο και σε προηγούμενη έκρηξη στο Νιου Τζέρσεϊ -ενώ από το πρωί οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός στο Νιου Τζέρσεϊ μετά τον εντοπισμό νέων ξεχωριστών εκρηκτικών μηχανισμών. Το FBI εκτελεί ένταλμα έρευνας σε «χώρο» -κατά πληροφορίες, σπίτι- στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ, σε σχέση με το τελευταίο περιστατικό.

Την αναφορά ότι ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση μετέδωσε αρχικά το NBC και στη συνέχεια και το CNN, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Τα δύο κανάλια επικαλούνται αστυνομικές πηγές και θέλουν τη σύλληψη να έγινε μετά από ανταλλαγή πυρών.

Αρχικά ο Ραχαμί αναζητείτο μόνο σε σχέση με το Τσέλσι, αλλά στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι αναζητείται και σε σχέση με το πρώτο από όλα τα περιστατικά, έκρηξη σε πάρκο του Νιου Τζέρσεϊ το πρωί του Σαββάτου -δηλαδή, η αστυνομία θεωρεί σε αυτήν τη φάση ότι τουλάχιστον αυτές οι υποθέσεις συνδέονται.

Το κλίμα συναγερμού έχει φυσικά μπει στο κάδρο της μάχης για το Λευκό Οίκο, με τον Τραμπ να περνά στην επίθεση λέγοντας ότι ο ίδιος «είχε προβλέψει ότι ήταν τρομοκρατία» και την Κλίντον να ζητά αποφασιστική στάση «αλλά σε αρμονία με τις αξίες μας». Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι «εξτρεμιστές δεν θα υπονομεύσουν τον τρόπο ζωής μας», λέγοντας πως εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατίας σε όλες τις υποθέσεις, αλλά δεν υπάρχει ακόμη για όλες διασύνδεση.

Ο Ραχαμί αναζητείται σε σχέση με την έκρηξη στο Τσέλσι της Νέας Υόρκης το βράδυ Σαββάτου προς Παρασκευή. Πολιτογραφημένος στις ΗΠΑ, είναι κάτοικος Νιου Τζέρσεϊ και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ανέφερε ότι ενδέχεται να είναι «οπλισμένος και επικίνδυνος».

Η σχέση που μπορεί να έχουν τα διαφορετικά ύποπτα πακέτα των τελευταίων ωρών σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ την Κυριακή δεν είναι ακόμη διαπιστωμένη. Ωστόσο, η ενημέρωση ότι ο Ραχαμί αναζητείται και σε σχέση με προηγούμενο περιστατικό στο Νιου Τζέρσεϊ τον δείχνει να συνδέεται τουλάχιστον με δύο περιστατικά.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη σακιδίου που είχε βρεθεί σε κάδο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελίζαμπεθ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένας από τους πέντε εκρηκτικούς μηχανισμούς στο σακίδιο εξερράγη. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Το εύρημα ήρθε να προστεθεί στο κλίμα ανησυχίας και συναγερμού μετά τα περιστατικά του Σαββατοκύριακου με τους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Τσέλσι της Νέας Υόρκης και στο Νιου Τζέρσεϊ.

Οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Τσέλσι (εκείνος που εξερράγη το βράδυ του Σαββάτου, τραυματίζοντας ελαφρά 28 άτομα, και ο δεύτερος που βρέθηκε μερικά τετράγωνα μακριά) ήταν παρόμοιοι, δηλαδή με χύτρα και κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

Ο κυβερνήτης επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει «σύνδεση με το εξωτερικό» στην υπόθεση του Τσέλσι. Στην αρχή ήταν θολό το εάν υπήρχε σχέση, μπορεί να υπάρχει με τον μηχανισμό στο Σίσαΐντ Παρκ του Νιου Τζέρσι, όπου και θα γινόταν αγώνας δρόμου, που ήταν το πρώτο εύρημα το απόγευμα του Σαββάτου -τελικά, η ανακοίνωση ότι ο Ραχαμί αναζητείτο και για τις δύο φαίνεται ότι δείχνουν πως η αστυνομία προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο διασύνδεσης.

Επιπλέον παράγοντας ανησυχίας ήταν και επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο στη Μινεσότα, κατά την οποία είχαν τραυματιστεί οκτώ άτομα (ο δράστης έπεσε νεκρός). Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι οι έρευνες για εκείνο το περιστατικό επίσης προσανατολίζονται σε τρομοκρατία, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασύνδεση με τα υπόλοιπα περιστατικά.

Προπαγανδιστικά δίκτυα της ISIS (το «πρακτορείο» Amaq) υποστήριζαν ότι ο δράστης ήταν «στρατιώτης του χαλιφάτου», αλλά μέχρι στιγμής οι Αρχές, όπως αναφέρει το «Reuters», δεν έχουν διαπιστώσει επαφές του με τζιχαντιστικές ομάδες.

Το μεσημέρι (ώρα Αθήνας, πρωί τοπική), ο δήμαρχος του Ελίζαμπεθ, Κρίστιαν Μπόλγουεϊτζ, ανέφερε πως το FBI «εκτελεί ένταλμα σύλληψης» σε τοποθεσία στην περιοχή.

«Θα βρίσκονται εκεί για μερικές ώρες, ψάχνοντας την τοποθεσία για να βρουν πιθανά στοιχεία είτε σχετίζονται με αυτό το περιστατικό [της Δευτέρας] είτε με το περιστατικό στο Τσέλσι» είπε ο δήμαρχος.

Το περίγραμμα των ξεχωριστών υποθέσεων

Οι υποθέσεις που απασχολούν τις αμερικανικές υπηρεσίες ξεκίνησαν από το Σάββατο, και η εικόνα τη Δευτέρα είναι ακόμη συγκεχυμένη για το αν και πόσες από αυτές συνδέονται. Εκτός από τον νεκρό δράστη της επίθεσης με μαχαίρι στη Μινεσότα, δεν υπάρχουν νεκροί σε κανένα από τα περιστατικά.

Χρονολογικά, τα περιστατικά έχουν ως εξής (όλες οι ώρες τοπικές):

  • Το πρωί του Σαββάτου, στις 09:35, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε πλαστικό κάδο στο Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Στο σημείο θα γινόταν στη συνέχεια αγώνας δρόμου, που ακυρώθηκε.
  • Το βράδυ του Σαββάτου, περίπου στις 20:30, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο Τσέλσι της Νέας Υόρκης, στη δυτική 23η οδό, τραυματίζοντας ελαφρά 29 άτομα. Αποδόθηκε σε μηχανισμό με χύτρα και κινητό τηλέφωνο και το εκρηκτικό ήταν ταννερίτης (σύνθετη ουσία που χρησιμοποιείται σχετικά ευρέως για σκοποβολή).

Και για τις δύο παραπάνω φαίνεται, προς το παρόν, να προκύπτει ενδεχόμενο σύνδεσης: Ο καταζητούμενος Ραχαμί αναζητείτο αρχικά, σύμφωνα με την αστυνομία, για τη δεύτερη, και στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως αναζητείται και για την πρώτη.

  • Λίγο αργότερα, παρόμοιος μηχανισμός εντοπίστηκε τέσσερα τετράγωνα μακριά, στη δυτική 27η οδό. Ο μηχανισμός απομακρύνθηκε και έγινε ελεγχόμενη έκρηξη. Η ομοιότητά του με τον μηχανισμό που εξερράγη στην 23η είναι, πέραν της εγγύτητας, μέχρι στιγμής η μοναδική ένδειξη για διασύνδεση αυτής της υπόθεσης με την 23η οδό.
  • Mετά τις 21:00 ώρα Νέας Υόρκης σημειώθηκε επίθεση με μαχαίρι αρκετές πολιτείες μακριά, στη Μινεσότα. Ένας άνδρας επιτέθηκε σε κόσμο στο εμπορικό κέντρο Crossroads στο Σεντ Κλάουντ, έξω από τη Μινεάπολις, τραυματίζοντας οκτώ άτομα πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού εκτός υπηρεσίας που βρισκόταν στο σημείο.

Μαρτυρίες κάποιων παριστάμενων, όπως είχε αρχικά αναφέρει ο οικείος αστυνομικός διοικητής, τον ήθελαν να κάνει «αναφορά στον Αλλάχ». Στη συνέχεια, προπαγανδιστικός βραχίονας της ISIS (το «πρακτορείο» Amaq) μίλησε για «στρατιώτη του χαλιφάτου», όμως ακόμη δεν έχει όντως διαπιστωθεί σχέση του με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Στο διάγγελμά του το μεσημέρι της Δευτέρας (απόγευμα ώρα Αθήνας), ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατίας, αλλά είπε πως ακόμη δεν διαφαίνεται σύνδεση με τα υπόλοιπα περιστατικά.

  • Περίπου στις 21:30 της Κυριακής, σε κάδο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελίζαμπεθ στο Νιου Τζέρσεϊ βρέθηκε σακίδιο με πέντε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ένας εξ αυτών εξερράγη κατά την επιχείρηση ελεγχόμενης έκρηξης.

Πηγή: in.gr/Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet