Κόλαση στο Χαλέπι – Συνεδριάζει το Σ.Α. του ΟΗΕ
Κόσμος

Κόλαση στο Χαλέπι – Συνεδριάζει το Σ.Α. του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει την Κυριακή για την κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας. Για «πιθανό ρωσικό έγκλημα πολέμου» μιλά το Λονδίνο, «αν η Ρωσία δεν αλλάξει στάση θα γίνει συνεργός σε εγκλήματα πολέμου» λέει και το Παρίσι.

Η συνεδρίαση του ΣΑ, τη σύγκληση του οποίου κατεπειγόντως ζήτησαν η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αναμενόταν να αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας).

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, δήλωσε το Σάββατο «συγκλονισμένος» εξαιτίας της «τρομακτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στο Χαλέπι.

Μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν και πάλι την Κυριακή έναν καταυλισμό στο βόρειο Χαλέπι, καθώς οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και των ανταρτών δίνουν μάχη για τον έλεγχό του.

Τα αεροπλάνα σφυροκοπούν επίσης συνοικίες της πόλης, ισοπεδώνοντας ολόκληρα κτήρια, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής και πηγές των ανταρτών.

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον πολιορκημένο, ανταρτοκρατούμενο τομέα και εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της βίας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, την περασμένη εβδομάδα.

Η ζωή στο Χαλέπι για όσους αμάχους παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη έχει γίνει κόλαση. Η Unicef ανακοίνωσε ότι η πόλη έχει μείνει χωρίς τρεχούμενο νερό και ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν.

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών κρατών έκριναν σε μια κοινή ανακοίνωσή τους ότι το να τεθεί ξανά σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Συρία εξαρτάται από τη Ρωσία.

«Εναπόκειται στη Ρωσία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη και ότι είναι ικανή να λάβει έκτακτα μέτρα για να σώσει τις διπλωματικές προσπάθειες» με σκοπό να αποκατασταθεί μια εκεχειρία στη Συρία, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από τους ΥΠΕΞ τεσσάρων κρατών μελών της Ε.Ε. -της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας-, της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παρατείνει τον πόλεμο στη Συρία και υποστήριξε ότι η Μόσχα ενδέχεται να διέπραξε εγκλήματα πολέμου βάζοντας στο στόχαστρο μια αυτοκινητοπομπή μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ένα κομβόι 31 φορτηγών δέχτηκε επίθεση το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 20 άμαχοι. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε την αυτοκινητοπομπή, όμως η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση.

Η Ρωσία «είναι ένοχη για τη διαιώνιση αυτού του πολέμου και επειδή τον κατέστησε πολύ πιο φρικαλέο» είπε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ.

«Όταν πρόκειται για περιστατικά όπως ο βομβαρδισμός αποστολών βοηθείας στο Χαλέπι, θα πρέπει να εξετάζουμε αν αυτοί που τους έβαλαν στο στόχαστρο γνώριζαν ότι επρόκειτο για απολύτως αθώους πολίτες, αυτό είναι έγκλημα πολέμου» πρόσθεσε.

Εξίσου υψηλοί ήταν οι τόνοι που χρησιμοποίησε πριν τη συνεδρίαση του Σ.Α. και η Γαλλία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Μαρ Ερό, να λέει πως «η Ρωσία και το Ιράν μπορεί να γίνουν συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου» αν δεν αλλάξουν στρατηγική στη Συρία.

Το Παρίσι κάλεσε τη Μόσχα και την Τεχεράνη να «αναλάβουν τις ευθύνες τους και σταματώντας αυτήν την στρατηγική που οδηγεί σε αδιέξοδο».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet