Προϋπολογισμός Ρέντσι κατά της λιτότητας με το βλέμμα στο δημοψήφισμα
Κόσμος

Προϋπολογισμός Ρέντσι κατά της λιτότητας με το βλέμμα στο δημοψήφισμα

Νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, ανανέωση σειράς συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το κλείσιμο της υπηρεσίας του Δημοσίου (Equitalia) που εισέπραττε τις οφειλές των πολιτών προς το κράτος και συνολικά προβλέψεις κοινωνικής πολιτικής είναι τα κύρια σημεία του σχεδίου προϋπολογισμού του 2017 που παρουσίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι -με το βλέμμα στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου- το οποίο θα περάσει από το «μικροσκόπιο» των Βρυξελλών.

Η υπηρεσία Equitalia πρόκειται να κλείσει και να αντικατασταθεί από έναν νέο κρατικό οργανισμό, ο οποίος θα εισπράττει τα χρήματα που οι Ιταλοί οφείλουν στο κράτος, με χαμηλότερους όμως τόκους και πρόστιμα από εκείνα που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, θα διατεθούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Στα κύρια σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβάνονται φορολογικές εκπτώσεις για τους επιχειρηματίες που θα αποφασίζουν να ανανεώνουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, επιβεβαιώνεται η χορήγηση 14ης σύνταξης στους πολίτες με μηνιαίες απολαβές που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα, όπως και η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους με 35 χρόνια ένσημα, οι οποίοι είναι τουλάχιστον 63 ετών. Θα πρέπει, όμως, να ζητήσουν δάνειο (για να καλύψουν την διαφορά που προκύπτει από την πρόωρη συνταξιοδότηση), το οποίο και θα επιστρέψουν μέσα σε ανώτατο διάστημα 20 ετών.

Σχετικά με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η κυβέρνηση Ρέντσι αποφάσισε ότι στο εξής θα δίδονται 500 ευρώ, ως επιπλέον στήριξη, στον κάθε δήμο που θα κάνει δεκτό έναν μετανάστη ή αιτούντα άσυλο, ώστε να φιλοξενηθεί σε ειδικές δομές που βρίσκονται στην περιοχή του.

Βάσει του νέου ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού αποφασίσθηκε η πρόσληψη στο δημόσιο σύστημα υγείας 7.000 γιατρών και νοσοκόμων.

Για την καταπολέμηση της φτώχειας και την στήριξη των οικογενειών σε κατάσταση ένδειας, δε, το επόμενο έτος θα διατεθεί 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερο από ό,τι φέτος, ενώ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας εγκρίθηκαν 4,5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περάσουν από την «προσεκτική ανάγνωση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τα πράγματα δεν είναι ακόμη ιδανικά, αλλά μετά από 30 μήνες διακυβέρνησης μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε. Είμαστε ευχαριστημένοι και αναμένουμε νέες θετικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.

Σε μια πρώτη τους αντίδραση, όμως, τα ιταλικά συνδικάτα κρίνουν σαφώς ανεπαρκή τα χρηματικά ποσά που έχουν διατεθεί για την ανανέωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ζητούν από την κυβέρνηση να αυξήσει άμεσα τα σχετικά κονδύλια.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet