Θύματα trafficking στο ταξίδι στη Μεσόγειο 7 στους 10 πρόσφυγες
Κόσμος

Θύματα trafficking στο ταξίδι στη Μεσόγειο 7 στους 10 πρόσφυγες

Περισσότεροι από το 70% των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη με σκάφη από την Αφρική έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, εμπορίας οργάνων και εκμετάλλευσης στη διάρκεια του ταξιδιού τους, αναφέρει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

Η έρευνα του IOM αποκαλύπτει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των 9.000 ανθρώπων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του Οργανισμού φαίνεται πως έπεσαν θύματα trafficking ή εκμετάλλευσης με στόχο το κέρδος σε κάποια στιγμή του ταξιδιού τους.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (ποσοστό 49%) καταγγέλλουν ότι είχαν τεθεί υπό κράτηση χωρίς τη θέλησή τους, συχνά για λύτρα. Η πλειοψηφία των περιστατικών αυτών σημειώθηκε στη Λιβύη.

Οι μισοί από τους πρόσφυγες είπαν ότι δούλεψαν χωρίς μισθό υπό την απειλή όπλου. Άλλοι είπαν ότι η καταναγκαστική εργασία αποτελούσε τον μόνο τρόπο απελευθέρωσής τους ή εξασφάλισης μιας θέσης σε σκάφος προς την Ευρώπη.

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει και ένα δίκτυο εμπορίας οργάνων και αίματος που εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες. Γύρω στο 5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι γνωρίζουν περιπτώσεις όπου άτομα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, τους προσέγγισαν προσφέροντας μετρητά σε αντάλλαγμα για αίμα, ένα
3% δήλωσε ότι τους προσφέρθηκαν μετρητά σε αντάλλαγμα για όργανα και 1% για ανθρώπινα μέλη.

Σχεδόν ένα 6% ανέφερε ότι γνώριζαν ή βίωσαν κάποιο από τα παρακάτω περιστατικά: κάποιοι μετανάστες ανάφεραν ότι τους πήραν αίμα παρά τη θέλησή τους και σε συνθήκες αιχμαλωσίας, άλλοι ότι γνώριζαν την πιθανότητα χρειαστεί να πληρώσουν με όργανα ένα τμήμα του ταξιδιού τους.

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, αν και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δεν έκανε ερωτήσεις για καταναγκαστική πορνεία ή σεξουαλική εκμετάλλευση από κυκλώματα trafficking.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet