Ισχυρή έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ
Κόσμος

Ισχυρή έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ

Καθώς η σύλληψη της ηγεσίας και βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP βρίσκεται στην κορυφή των διεθνών ΜΜΕ, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία -με κυρίως κουρδικό πληθυσμό.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε αστυνομικό τμήμα, στο οποίο σύμφωνα με ορισμένες από τις πρώτες αναφορές είχαν μεταφερθεί κάποιοι από τους συλληφθέντες.

Στο σημείο της έκρηξης έχουν βρεθεί, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αρκετά ασθενοφόρα και υπάρχουν αναφορές για ακόμη αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη. Στο παρελθόν, κουρδικές αυτονομιστικές οργανώσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο παρόμοιων επιθέσεων τις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους δύο συμπροέδρους και άλλους εννέα βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP λίγο πριν τα ξημερώματα της Παρασκευής, επικαλούμενες την άρνησή τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, εκδόθηκαν εντάλματα για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό.

Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι συνολικά 15 βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση.

Η αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιάρμπακιρ. Η αστυνομία έκανε επίσης έρευνα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα.

Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να φιλονικούν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο «Reuters» ότι η πρόσβαση στον δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και εξοπλισμένα αυτοκίνητα.

Μια ομάδα διαδηλωτών, φωνάζοντας συνθήματα, προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία.

«Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP» έγραψε στο Twitter η «Κάτι Πίρι», εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με 59 έδρες σε σύνολο 550.

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet