Ανησυχία για εκφοβισμούς και βία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών
Κόσμος

Ανησυχία για εκφοβισμούς και βία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών

Αυτόκλητα μέλη μιας αντικυβερνητικής πολιτοφυλακής και μέλη νεο-ναζιστικών οργανώσεων φαίνεται πως έχουν πάρει στα σοβαρά τους υπαινιγμούς Τραμπ για στημένες κάλπες στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Την ώρα που πολλοί είναι αυτοί που προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την «ώρα μηδέν για τη δημοκρατία», κάποιοι εκφράζουν ανησυχίες ότι οι δηλώσεις Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε εκφοβισμό των ψηφοφόρων και σε περιστατικά βίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το ρεπουμπλικανικό κόμμα σημειώνει ότι σε ορισμένες πολιτείες υπάρχει αύξηση εθελοντών που θέλουν να υπηρετήσουν ως «εκλογικοί παρατηρητές» (μόνο στην Αριζόνα ξεπερνούν τους 1.000). Σε μία πρωτοφανή κίνηση, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είχε απευθύνει τον Αύγουστο έκκληση με τίτλο «Βοηθήστε με να σταματήσω τη διεφθαρμένη Κλίντον να στήσει τις εκλογές».

Η πιο γνωστή αυτόκλητη οργάνωση πολιτοφυλακής στις ΗΠΑ και νέο-ναζιστικές οργανώσεις έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να στείλουν μέλη τους έξω από εκλογικά κέντρα αναζητώντας «ενδείξεις» για στημένες κάλπες.

Συγκεκριμένα, το νεο-ναζιστικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κίνημα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει εκατοντάδες μέλη του έξω από εκλογικά κέντρα σε 48 πολιτείες, με έμφαση σε Καλιφόρνια, Ιλινόις, Φλόριντα και Μίσιγκαν.

Ο πρόεδρος της αυτόκλητης οργάνωσης πολιτοφυλακής, της Oath Keepers, κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τα μέλη της να λάβουν μέρος σε μία μυστική αποστολή με τίτλο «Επιχείρηση Σαμποτάζ 2016». Συγκεκριμένα, κάλεσε τα μέλη να αναμειχθούν με το πλήθος και να «βρουν στοιχεία» απάτης.

Σε διαδικτυακό κάλεσμα προς τα μέλη της οργάνωσης, ο Στούαρτ Ρόουντς, πρώην αλεξιπτωτιστής, δήλωσε: «Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε ένα μπλουζάκι με μια εικόνα του Μπομπ Μάρλεϊ, ένα φύλλο κάνναβης, το σήμα της ειρήνης, ή με μια εικόνα του Τσε Γκεβάρα».

Με την επιμονή του Τραμπ να αναφέρεται σε αυτό το σενάριο και την άρνησή του να απαντήσει εάν θα δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για τα σκηνικά που πρόκειται να εκτυλιχθούν την Τρίτη έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας προσπάθειες εκφοβισμού των ψηφοφόρων. Μάλιστα, την Παρασκευή, δικαστής στο Οχάιο εξέδωσε περιοριστικά μέτρα κατά της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και του συμβούλου Ρότζερ Στόουν, σημειώνοντας ότι όποιος συλληφθεί να παρενοχλεί ή να εκφοβίζει ψηφοφόρους στο Οχάιο θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για περιφρόνηση δικαστηρίου.

Στη μήνυσή του, οι Δημοκρατικοί είχαν ισχυριστεί ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ θέλει να εμποδίσει τις μειονότητες από το να ψηφίσουν.

Παρόμοιες υποθέσεις εκδικάζονται σε δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων (NAACP) σημειώνει ότι οι τακτικές του Τραμπ «θυμίζουν την μακρά, σκοτεινή, άσχημη ιστορία της καταπίεσης των ψηφοφόρων σε ρατσιστική βάση και τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων στη χώρα».

«Αντιμετωπίζουμε (αυτά τα περιστατικά) ως την ώρα μηδέν της δημοκρατίας μας. Μην ξεχνάτε: έχουμε δει περιστατικά βίας σε συγκεντρώσεις του Τραμπ, έχουμε δει την Κου Κλουξ Κλαν να στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία και έχουμε δει λευκούς εθνικιστές να έρχονται (με απειλητική διάθεση) στα γραφεία της NAACP. Μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο βίας την ημέρα των εκλογών; Ίσως όχι» σημείωσε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet