Ρωσία: Ο υφ. Γέλιν παίρνει το υπ. Οικονομίας μετά τη μίζα-μαμούθ
Κόσμος

Ρωσία: Ο υφ. Γέλιν παίρνει το υπ. Οικονομίας μετά τη μίζα-μαμούθ

Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομίας, Γενγκένι Γέλιν, αναλαμβάνει υπηρεσιακά το υπουργείο μετά τις χειροπέδες στον υπουργό Ουλιουκάγεφ για τη μίζα στο «ντιλ» Bashneft και Rosneft. Ο ίδιος ο παυθείς υπουργός αρνείται ότι δωροδοκήθηκε, ενώ η ανταγωνιστική της Bashneft, Lukoil, δηλώνει ότι «δεν βλέπει κίνδυνο για την ιδιωτικοποίηση» της εταιρείας.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ διόρισε τον Γεβγκένι Γέλιν, μέχρι σήμερα υφυπουργό Οικονομίας, υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας μετά την προσαγωγή του Ουλιουκάγεφ για δωροληψία.

Σύμφωνα δε με το ρωσικό πρακτορείο «Sputnik», ο Ουλιουκάγεφ ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με την έρευνα και τόνισε πως δεν αρνείται να καταθέσει. «Δεν αρνήθηκα να καταθέσω. Απλώς επιφυλάχθηκα να το κάνω αυτή τη στιγμή. Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με την έρευνα όσο περισσότερο είναι δυνατόν, καθώς η φήμη μου και το καλό μου όνομα μπορεί να αποκατασταθούν μόνο μόλις δημοσιοποιηθεί η αλήθεια για την υπόθεση αυτή», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου.

Ένα από τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής ανέφερε ότι υπάρχουν μάρτυρες που βεβαιώνουν την ενοχή του Ουλιουκάγεφ.

Ο Ουλιουκάγεφ συνελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι απέσπασε με εκβίαση ένα ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων ως δωροδοκία από τη Rosneft, τη μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία του τομέα του πετρελαίου. Η υπόθεση μοιάζει να αποκαλύπτει ρήξεις στον στενό κύκλο των συνεργατών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα μέλη της ομάδας που ερευνά την υπόθεση ζήτησαν από δικαστήριο να διατάξει την κατ’ οίκον κράτηση του Ουλιουκάεφ, ανέφερε η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Όσον αφορά στην ίδια τη συμφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος της Lukoil, της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας η οποία καταθέτει προσφορά για την ανταγωνιστική Bashneft, ανέφερε ότι δεν βλέπει κινδύνους για την ιδιωτικοποίηση της Bashneft.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Sputnik

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet