Αγνοούνται δεκάδες ανήλικοι πρόσφυγες μετά τη διάλυση της «Ζούγκλας» του Καλαί
Κόσμος

Αγνοούνται δεκάδες ανήλικοι πρόσφυγες μετά τη διάλυση της «Ζούγκλας» του Καλαί

Αγνοείται η τύχη σχεδόν ενός στους τρεις ανήλικους πρόσφυγες που διέμεναν στην «Ζούγκλα» του Καλαί στη βόρεια Γαλλία και παρακολουθούνταν από οργάνωση υποστήριξης ανήλικων προσφύγων.

Η Refugee Youth Service ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να εντοπίσει το ένα τρίτο των 179 παιδιών που παρακολουθούσε έπειτα από την εκκένωση και διάλυση του καταυλισμού που φιλοξενούσε έως και 10.000 πρόσφυγες στις αρχές του μήνα.

Η τύχη των ανήλικων προσφύγων που διέμεναν στην παραγκούπολη, όπου η πλειονότητα των προσφύγων επιθυμούσε να μεταβεί στη Βρετανία, έχει μετατραπεί σε πολιτικό πρόβλημα για την βρετανική κυβέρνηση.

Θρησκευτικοί ηγέτες, οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης κατηγορούν το Λονδίνο ότι κωλυσιεργεί να προσφέρει βοήθεια για την υποδοχή των ανήλικων προσφύγων.

Η οργάνωση, που δρούσε στον πρώην καταυλισμό από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, τόνισε ότι η έλλειψη ενημέρωσης και η γενικότερη παρανόηση για το τι θα απογίνουν τα παιδιά οδήγησε πολλά από αυτά να εξαφανιστούν.

«Πρόκειται για κάποια από τα πλέον ευάλωτα παιδιά στον κόσμο που αισθάνονται κατ’ επανάληψη προδομένα» υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο συνιδρυτής της οργάνωσης Μπεν Τέουτεν.

«Όταν εξαφανίζονται, είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι ότι θα πέσουν θύματα διακινητών και είναι απίθανο να αναζητήσουν κρατική στήριξη εξαιτίας της αντιμετώπισης που έτυχαν από τις επίσημες αρχές» προσέθεσε.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι γαλλικές Αρχές ξεκίνησαν την μετακίνηση περίπου 1.500 ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών από τη «Ζούγκλα» του Καλαί σε ειδικά κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.

«Όταν έχουν βρεθεί σε ένα μέρος που δεν καταλαβαίνουν, όπου δεν έχουν απαραιτήτως πρόσβαση σε μεταφραστές ή κοινωνικούς λειτουργούς, χωρίς να γνωρίζουν για πόσο διάστημα θα παραμείνουν εκεί, αυτό ενεργοποιεί το φυσικό τους ένστικτο να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής τους», τόνισε η Τζόσι Νότον, από την οργάνωση Help Refugees στο «Thomson Reuters Foundation».

Οι ανήλικοι πρόσφυγες διαθέτουν δύο νόμιμες οδούς για να εισέλθουν στη Βρετανία. Η πρώτη είναι σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει την επανένωση ανηλίκων με τους συγγενείς τους που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η άλλη οδός είναι βάσει του τροποποιημένου νόμου περί μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου (που φέρει το όνομα του Βρετανού βουλευτή των Εργατικών Άλφρεντ Νταμπς) που επιτρέπει στα παιδιά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γαλλία να βρίσκουν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η οργάνωση Refugee Youth Service κάλεσε τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Βρετανίας να χορηγούν πιο σαφείς πληροφορίες στους ανήλικους πρόσφυγες και κάλεσε τις Αρχές να αναφέρουν περιπτώσεις παιδιών που αγνοούνται όταν εξαφανίζονται από κέντρα υποδοχής.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet