Χαλέπι: Αναστολή στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξοδο αμάχων
Κόσμος

Χαλέπι: Αναστολή στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξοδο αμάχων

Ο συριακός στρατός ανέστειλε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι για να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη ανακοίνωσε η Ρωσία διά στόματος του Σεργκέι Λαβρόφ, με τις ΗΠΑ να τηρούν επιφυλακτική στάση ως προς τα λεγόμενα της Μόσχας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την απομάκρυνση έως και 8.000 ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στην εμπόλεμη ζώνη.

Ο στρατός του καθεστώς Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας, έχει ανακτήσει πλέον το 75% του ανατολικού Χαλεπίου, προπυργίου των ανταρτών εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται στο Αμβούργο, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στη Γενεύη το Σάββατο για να συζητήσουν τους τρόπους για την απομάκρυνση όλων των μαχητών και των αμάχων κατοίκων που επιθυμούν να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι ΗΠΑ «θα περιμένουν να δουν» κατά πόσον η Ρωσία θα τηρήσει την παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Η προσέγγισή μας από την αρχή είναι ότι ακούμε προσεκτικά τις δηλώσεις των Ρώσων, αλλά ελέγχουμε εξονυχιστικά τις ενέργειες τους» τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ελίζαμπεθ Τριντό δήλωσε ότι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη για την κατάσταση στο Χαλέπι και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με ζητούμενο ένα πλαίσιο συμφωνίας για εκεχειρία που θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την ασφαλή απομάκρυνση όσων θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Ως προς τις τεχνικές συνομιλίες του Σαββάτου που ανακοίνωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η φύση των συνομιλιών βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3.000 έως 5.000 τραυματίστηκαν στο πολιορκούμενο ανατολικό Χαλέπι τις τελευταίες 26 ημέρες, ενώ οι άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θανατική καταδίκη, προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της πόλης.

«Σήμερα 150.000 άνθρωποι απειλούνται με αφανισμό. Απευθύνουμε έκκληση να μπει ένα τέλος στους βομβαρδισμούς και να δοθούν εγγυήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση όλων» δήλωσε ο Μπρίτα Χάτζι Χασάν από τη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο Ταούφικ Τσαμάα, εκπρόσωπος της Ένωσης Συριακών Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (UOSSM), είπε ότι 1.500 άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν για ιατρικούς λόγους, ωστόσο οποιαδήποτε επιχείρηση απομάκρυνσής τους πρέπει να επιτηρείται από διεθνείς παρατηρητές προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να «τους εκτελέσουν ή να τους μεταφέρουν προς άλλη κατεύθυνση στη διαδρομή για το νοσοκομείο».

Περίπου 150 άμαχοι, στην πλειονότητά τους ανάπηροι ή ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από ένα νοσοκομείο στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού, στην πρώτη μεγάλη απομάκρυνση αμάχων από το ανατολικό τμήμα της πόλης, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet