«Βαθιά ανησυχία» από το Πεκίνο για τις δηλώσεις Τραμπ
Κόσμος

«Βαθιά ανησυχία» από το Πεκίνο για τις δηλώσεις Τραμπ

«Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε τη Δευτέρα η Κίνα για τις τελευταίες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που δείχνουν ότι επανεξετάζει την πολιτική της μίας Κίνας, καλώντας τη νέα διακυβέρνηση να εμμείνει σε αυτή.

«Η πολιτική της μίας Κίνας αποτελεί το πολιτικό θεμέλιο των σινο-αμερικανικών σχέσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων και της συνεργασίας σε μεγάλους τομείς θα επηρεασθεί σοβαρά, εάν υπονομευθεί αυτό το θεμέλιο.

Ο Τραμπ δήλωσε στην εκπομπή Fox News Sunday: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως την “πολιτική της Μίας Κίνας”, αλλά δεν ξέρω γιατί πρέπει να δεσμευόμαστε στην “πολιτική της Μίας Κίνας,” αν δεν κάνουμε συμφωνία με την Κίνα που αφορά άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου».

Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου είχε προκαλέσει τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν. Ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε πει ότι η πρόεδρος της Ταϊβάν τού είχε τηλεφωνήσει με δική της πρωτοβουλία για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Η ίδια είπε ότι το τηλεφώνημα ήταν κανονισμένο.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν παράνομα αποσχισθείσα επαρχία της και τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες οι ΗΠΑ έχουν θέσει την Ταϊβάν στο διπλωματικό περιθώριο και διατηρούν ανεπίσημες μόνο σχέσεις, κρατώντας τη λεγόμενη γραμμή της «Μίας Κίνας».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet