Βλ. Πούτιν: Όποιος απειλεί τη Ρωσία στη Συρία θα καταστρέφεται
Κόσμος

Βλ. Πούτιν: Όποιος απειλεί τη Ρωσία στη Συρία θα καταστρέφεται

Σε σκληρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, στη σκιά της κατάρριψης του Su-24, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαμηνύει ότι ο ρωσικός στρατός στη Συρία «θα καταστρέφει άμεσα» οποιαδήποτε δύναμη τον απειλεί. Δίνει εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να απαντούν «άμεσα και με τον πιο σκληρό τρόπο», σημειώνοντας ότι ρωσική στρατιωτική βάση στη Συρία έχει ενισχυθεί με επιπλέον αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας -προαναγγέλλοντας παράλληλα, σε επίδειξη δύναμης, περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ρωσικού οπλοστασίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικαλείται την προάσπιση της ίδιας της Ρωσίας από την απειλή του Ισλαμικού Κράτους ως κίνητρο της στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος της Συρίας, ενώ παράλληλα δηλώνει πως οι ρωσικές δυνάμεις στηρίζουν μονάδες του αντιπολιτευόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού σε κοινές επιχειρήσεις με τον στρατό του Άσαντ κατά τζιχαντιστών.

Μιλώντας από το βήμα ετήσιας συνόδου της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας στο υπουργείο Άμυνας, ο Πούτιν χαρακτήρισε ως προτεραιότητα-κλειδί την «ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων και την εφαρμογή προγραμμάτων διαστημικής άμυνας».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε από πλευράς του ότι ο στρατός έχει παραλάβει φέτος 35 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, 243 αεροσκάφη, 90 συστήματα αεράμυνας και 1.172 άρματα μάχης και άλλα θωρακισμένα.

Το Ναυτικό έχει επίσης παραλάβει δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια εξοπλισμένα με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, δύο συμβατικά υποβρύχια και οκτώ πολεμικά πλοία, ενώ, όπως ανέφερε, υπάρχουν εξίσου φιλόδοξα σχέδια για τον εκσυγχρονισμού των οπλοστασίων της χώρας για το επόμενο έτος, παρά την αρνητική πορεία της οικονομίας.

Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός πρέπει να απαντήσει αποφασιστικά σε όποιες «επιπλέον προκλήσεις», σημειώνοντας ότι η ρωσική στρατιωτική βάση στη Συρία έχει ενισχυθεί με συστήματα αεράμυνας και επιπλέον αεροσκάφη.

«Σας διατάσσω να ενεργείτε με τον σκληρότερο τρόπο» δήλωσε απευθυνόμενος στη στρατιωτική ηγεσία.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη συροτουρκική μεθόριο την 24η Νοεμβρίου -η πρώτη φορά που κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ χτυπά ρωσικό αεροσκάφος σε περισσότερο από μισό αιώνα- έχει οδηγήσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε σημείο μηδέν, με πόλεμο δηλώσεων και σειρά οικονομικών αντιποίνων εκ μέρους της Μόσχας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι η ρωσική στρατιωτική δράση προς υποστήριξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων συνέβαλε στη μεταβολή της κατάστασης επί του εδάφους. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ρωσία συνδράμει μονάδες του αντιπολιτευόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού που μάχονται τους «τρομοκράτες» στη Συρία, παρέχοντάς τους αεροπορική κάλυψη και παραδίδοντάς τους όπλα και πυρομαχικά.

Κατά τον Πούτιν, η ρωσική αεροπορία συνδράμει «στο να ενωθούν οι προσπάθειες των κυβερνητικών στρατευμάτων και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

«Τώρα αρκετές από τις μονάδες [του Ελεύθερου Συριακού Στρατού], που αριθμούν πάνω από 5.000 άνδρες, συμμετέχουν σε επιθέσεις κατά τρομοκρατών μαζί με τις τακτικές δυνάμεις στις επαρχίες Χομς, Χάμα, Χαλέπι και Ράκα» είπε ο Πούτιν. «Τους υποστηρίζουμε από αέρος, όπως και τον συριακό στρατό, τους συνδράμουμε με όπλα, πυρομαχικά και παράσχουμε υλική υποστήριξη» συνέχισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία δεν υπαγορεύονται από αφηρημένα γεωπολιτικά συμφέροντα, ούτε από την επιθυμία να δοκιμαστεί νέος οπλισμός. “Η επιχείρηση ξεκίνησε γιατί το Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) απειλεί άμεσα την Ρωσία» τόνισε. «Οι στρατιώτες μας στη Συρία πρώτα απ΄ όλα υπερασπίζονται τη χώρα τους» υπογράμμισε.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η επιρροή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία συνεχίζεται να επεκτείνεται. Αυτήν τη στιγμή το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει περίπου το 70% της επικράτειας της Συρίας, είπε, προσθέτοντας ότι στη Συρία και του Ιράκ υπάρχουν περίπου 60.000 μαχητές της ISIS.

«Το πεδίο επιρροής του Ισλαμικού Κράτους επεκτείνεται» είπε ο Σεργκέι Σόιγκου, σημειώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης των ενεργειών τους στην κεντρική Ασία και τον Καύκασο». Ο ίδιος ανέφερε ότι τα drone έχουν αποδειχθεί απαραίτητο σκέλος της στρατιωτικής επιχείρησης, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα διαθέτει περίπου 1.720 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πηγή: in.gr/Ευαγγελία Μπίφη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet