Εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλος στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας
Κόσμος

Εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλος στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας

Η εκλογή της πρώτης δημοτικής συμβούλου στο υπερσυντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι γεγονός. Πρόκειται για τη Σάλμα μπεν Χιζάμπ αλ-Οτέιμπι, που εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της Μάντρακαχ, στην περιφέρεια της Μέκκας, μετά τις πρώτες εκλογές κατά τις οποίες οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Την εκλογή της Αλ-Οτέιμπι ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τοπικής Εκλογικής Επιτροπής, Οσάμα αλ-Μπαρ.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο που στερούσε από τις γυναίκες όχι μόνο το δικαίωμα να είναι υποψήφιες, αλλά και το δικαίωμα της ψήφου.

Το βασίλειο είναι ένα από τα πιο περιοριστικά στον κόσμο για τις γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν και υποχρεούνται να έχουν την άδεια ενός άνδρα -ενός κηδεμόνα- για να εργαστούν ή να ταξιδέψουν.

Στις εκλογές του Σαββάτου, άνδρες και γυναίκες ψηφοφόροι έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ 6.000 υποψήφιων ανδρών και 900 υποψήφιων γυναικών.

Όλοι οι υποψήφιοι διεκδικούσαν μια έδρα στα 284 δημοτικά συμβούλια, τις συνελεύσεις με περιορισμένες εξουσίες που είναι οι μόνες στο βασίλειο που αποτελούνται από αιρετούς αντιπροσώπους.

Στην περιφέρειά της, η Σάλμα μπεντ Χιζάμπ αλ-Οτέιμπι είχε αντιπάλους επτά άνδρες και δύο γυναίκες, σύμφωνα με τον Οσάμα αλ-Μπαρ.

«Η συμμετοχή γυναικών στα δημοτικά συμβούλια» δείχνει μεταξύ άλλων «το ενδιαφέρον του κράτους να εμπλέξει περισσότερο αυτά τα συμβούλια στην ανάπτυξη της χώρας» υποστήριξε ο Αλ-Μπαρ.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet