Νεκροί δύο διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο Ντιγιάρμπακιρ
Κόσμος

Νεκροί δύο διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο Ντιγιάρμπακιρ

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες από σφαίρες στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν με την αστυνομία του Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολικά της Τουρκίας) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ σε ορισμένες από τις συνοικίες της πόλης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται από αργά το βράδυ της Δευτέρας και στις επαρχίες Τσιζρέ και Σιλώπη (νοτιοανατολικά), τις οποίες οι κάτοικοι σπεύδουν να εγκαταλείψουν φοβούμενοι επανάληψη των ταραχών του παρελθόντος.

Τα δύο θύματα, ηλικίας 21 και 25 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά υπό αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στη συνοικία Σουρ, θέατρο από τις αρχές του μήνα συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τουλάχιστον άλλοι δύο άνθρωποι, πολίτες, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) επιχείρησαν να μπουν στην συνοικία Σουρ για να καταγγείλουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας απώθησαν αμέσως το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι συνελήφθησαν, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν την 2α Δεκεμβρίου απαγόρευση της κυκλοφορίας στη συνοικία Σουρ, λίγες ώρες μετά τον θάνατο από σφαίρες και σε συνθήκες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ενός διάσημου Κούρδου δικηγόρου, του Ταχίρ Ελτσί.

Ο κυβερνήτης ήρε το μέτρο λίγες ώρες την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψης στο Σουρ, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανακάλυψαν ένα τοπίο πολέμου, όπου μεταξύ άλλων μπορούσε κανείς να δει τοίχους κτηρίων διάτρητους από σφαίρες και δρόμους κομμένους στα δύο λόγω των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι διαδηλωτές και των ορυγμάτων που είχαν σκάψει.

Βορειότερα του Ντιγιάρμπακιρ, πέντε Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν στη συνοικία Νταργκετζίτ στην επαρχία Μαρντίν, άλλη μια περιοχή όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, γνωστοποίησαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας. Δεν έχει διευκρινιστεί πότε σκοτώθηκαν.

Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια που διήρκησε η κατάπαυση του πυρός, η ένταση αναζωπυρώθηκε το καλοκαίρι μεταξύ των αστυνομικών και Τούρκων στρατιωτών από τη μία και του ΡΚΚ από την άλλη.

Βάσει απολογισμού μη κυβερνητικών οργανώσεων, περισσότερες από 50 αποφάσεις απαγόρευσης της κυκλοφορίας εφαρμόστηκαν σε 17 πόλεις της Τουρκίας από τα μέσα Αυγούστου, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η καθημερινότητα περισσότερων από 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σιρνάκ ανακοίνωσε την εκ νέου επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, αρχής γενομένης από το βράδυ της Δευτέρας στις πόλεις Τσιζρέ και Σιλώπη (νοτιοανατολικά).

«Νομίζουν ότι μπορούν να μας εκφοβίσουν πολλαπλασιάζοντας τα οδοφράγματα, τα ορύγματα. Θέλουν να ωθήσουν τους κατοίκους στα άκρα. Σκέφτονται ότι ο λαός θα κατηγορήσει κατόπιν την κυβέρνηση» κατήγγειλε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

«Ούτε εγώ είμαι ευχαριστημένος από την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Όμως η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να υπάρξουν απώλειες αμάχων» προσέθεσε ο Νταβούτογλου. «Εάν χρειαστεί, αυτές οι πόλεις θα εκκαθαριστούν από τους τρομοκράτες σπίτι προς σπίτι» ανέφερε.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet