“Λιώνουν” γρήγορα οι “πάγοι” γύρω από το Ιράν
Κόσμος

“Λιώνουν” γρήγορα οι “πάγοι” γύρω από το Ιράν

Με ταχείς ρυθμούς ακούει πλέον καλές ειδήσεις από το εξωτερικό η Τεχεράνη, ενώ πλησιάζει η εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα. Ιράν και ΗΠΑ προχωρούν σε ανταλλαγή κρατουμένων, με προεδρική χάρη από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ενώ αποσύρθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για άλλους κατηγορουμένους. Παράλληλα, το Ιράν ανέφερε ότι υπέγραψε συμβόλαιο για 114 αεροπλάνα της ευρωπαϊκής Airbus μόλις μπει σε ισχύ το νέο καθεστώς.

Αρχικά, ανακοινώθηκε η συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. Το Ιράν ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για την απελευθέρωση τεσσάρων κρατουμένων -ανάμεσά τους και του Ιρανοαμερικανού δημοσιογράφου της Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν– και ενός πέμπτου, που δεν σχετίζεται με αυτούς, ενώ οι ΗΠΑ θα απελευθερώσουν επτά κρατουμένους.

Η Τεχεράνη «δεσμεύθηκε επίσης να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να προσδιοριστεί η τύχη του Ρόμπερτ Λέβινσον», πρώην πράκτορα του FBI που εξαφανίστηκε στο Ιράν πριν από χρόνια.

Σε αντάλλαγμα, δόθηκε στις ΗΠΑ προεδρική χάρη σε επτά Ιρανούς, από τους οποίους οι έξι έχουν και τις δύο, αμερικανική και ιρανική, υπηκοότητα, που είτε είχαν καταδικαστεί είτε ανέμεναν να δικαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει αποσύρει διεθνές αίτημα για τη σύλληψη 14 Ιρανών οι οποίοι κατηγορούνταν για εμπορικές παραβιάσεις και αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον τους, καθώς οι διπλωμάτες ετοιμάζονται να άρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες… απέσυραν τις κόκκινες ειδοποιήσεις της Ιντερπόλ και τις κατηγορίες εναντίον 14 Ιρανών για τους οποίους εκτιμήθηκε ότι τα αιτήματα έκδοσης δεν ήταν πιθανό να έχουν επιτυχία» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τέλος το ιρανικό υπουργείο Συγκοινωνιών ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα πως υπέγραψε συμβόλαιο με την ευρωπαϊκή Airbus για αγορά 114 αεροσκαφών. Το συμβόλαιο θα αρχίσει να εκτελείται μόλις τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς με την άρση κυρώσεων, σύφμωνα με την Τεχεράνη.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet