Απεργιακός πυρετός προκαλεί χάος στις μετακινήσεις στη Γαλλία
Κόσμος

Απεργιακός πυρετός προκαλεί χάος στις μετακινήσεις στη Γαλλία

Οδηγοί ταξί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι σε απεργία: Στη Γαλλία πραγματοποιείται ισχυρή κοινωνική κινητοποίηση με αίτημα την αύξηση της αγοραστικής δύναμης, η οποία έχει αναστατώσει την εναέρια κυκλοφορία και τις μεταφορές γύρω από την πρωτεύουσα.

Επεισόδια ξέσπασαν νωρίς το πρωί στο δυτικό Παρίσι, όπου ταξί διέκοψαν την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά που γέμισαν την περιοχή με πυκνό μαύρο καπνό.

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, εναντίον των οποίων εκσφενδονίστηκαν πέτρες, επενέβησαν για να διαλύσουν τα αυτοσχέδια οδοφράγματα και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία κοντά στην Πορτ Μαγιό. Είκοσι διαδηλωτές συνελήφθησαν, κυρίως για «άσκηση βίας, κατοχή όπλου και εμπρησμό».

Η απεργία των οδηγών ταξί είναι κεντρική κινητοποίηση της ημέρας, με μπλόκο στην πρόσβαση στα αεροδρόμια Σαρλ Ντε Γκολ και Ορλί στο Παρίσι, καθώς και στους αερολιμένες Τουλούζης, Μασσαλίας και Μπορντό.

Διαδηλωτής τραυματίσθηκε μάλιστα στο Ορλί όταν τον χτύπησε λεωφορείο που πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ των τέρμιναλ και επιχείρησε να ανοίξει διά της βίας δρόμο. Ο οδηγός συνελήφθη από την αστυνομία και εξήγησε ότι επιτάχυνε επειδή πανικοβλήθηκε. Η ηρεμία επανήλθε μετά το επεισόδιο, όμως οι διαδηλωτές συνεχίζουν τη δράση τους με ένα οδόφραγμα μέσω του οποίου «φιλτράρουν» την έξοδο από το Ορλί.

«Οικονομική τρομοκρατία»

Χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί κλήθηκαν να κινητοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για τον ανταγωνισμό που δέχονται από τον τομέα ιδιωτικών οχημάτων μεταφοράς, όπως η υπηρεσία Uber.

«Σήμερα διακυβεύεται η επιβίωσή μας, έχουμε απαυδήσει να συνεδριάζουμε, να διαπραγματευόμαστε» δήλωσε ο Ιμπορχίμα Σίλα, εκπρόσωπος της ένωσης Taxis de France.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 1.500 ταξί διαδήλωσαν σήμερα το πρωί σε διάφορα σημεία, κυρίως στο Ορλί, όπου μερικές δεκάδες διαδηλωτών οργάνωσαν σε τεταμένη ατμόσφαιρα την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μέσω ενός οδοφράγματος σε γειτονικό αυτοκινητόδρομο.

Μέσα στο Παρίσι, περίπου 140 οχήματα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας, με τους οδηγούς τους να κρατούν πανό που έγραφαν «Οικονομική τρομοκρατία» και «Στοπ στην απορρύθμιση».

Η απεργία των ταξί συμπίπτει με κίνημα διαμαρτυρίας περίπου 5,6 εκατομμυρίων δημόσιων υπαλλήλων, που από τον Ιούλιο του 2010 υπόκεινται σε καθεστώς λιτότητας και πολλά συνδικάτα τους κάλεσαν να διαδηλώσουν με αίτημα την αύξηση της αγοραστικής δύναμής τους.

Στη Γαλλία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 110 με 120 διαδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί, που κινητοποιούνται εναντίον μεταρρύθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλές συγκεντρώσεις ανά επαγγελματικό τομέα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το πρωί, κυρίως στο Παρίσι.

Οι εργαζόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση και οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν επίσης στην κινητοποίηση.

Λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις εταιρείες να ματαιώσουν προληπτικά το 20% των πτήσεών τους.

Εκτός από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων καταγγέλλουν «την απώλεια θέσεων εργασίας σε τομείς κλειδιά του δημοσίου».

Τα εν λόγω συνδικάτα επισημαίνουν ότι, παρά τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν για το 2016 στους τομείς της ασφάλειας (αστυνομία, χωροφυλακή, δικαιοσύνη) μετά τις περυσινές επιθέσεις, καθώς και στην εκπαίδευση, «ο δημόσιος τομέας έχασε συνολικά 150.000 θέσεις από το 2007». Τα εν λόγω συνδικάτα ζητούν να δημιουργηθούν δημόσιες θέσεις απασχόλησης κυρίως στα νοσοκομεία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet