Ριάντ και Άγκυρα ετοιμάζονται για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία
Κόσμος

Ριάντ και Άγκυρα ετοιμάζονται για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Στρατιώτες και μαχητικά αεροσκάφη στέλνει η Σαουδική Αραβία σε στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, πριν από πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η Σαουδική Αραβία επιμένει ότι επιθυμεί να εντείνει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και να δει τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, να εγκαταλείπει την εξουσία.

Τις πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτών και μαχητικών στην τουρκική βάση επιβεβαίωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην εφημερίδα Yeni Safak.

«Η Σαουδική Αραβία έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά της κατά του Νταές (ο αραβικός όρος για το Ισλαμικό Κράτος), λέγοντας ότι είναι έτοιμοι να στείλουν τόσο μαχητικά, όσο και στρατιώτες» είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι σε κάθε συνάντηση η Τουρκία έχει επισημάνει την ανάγκη στρατηγικής που θα βασίζεται στα αποτελέσματα. «Εάν έχουμε μια τέτοια στρατηγική, τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ίσως ξεκινήσουν μία επιχείρηση από ξηράς» τόνισε.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι ο αριθμός των στρατιωτών και των μαχητικών αεροσκαφών που θα στείλει η Σαουδική Αραβία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μία κοινή εκστρατεία θα στρεφόταν, όμως, και κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Όπως είπε το Σάββατο ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, η παρέμβαση της Ρωσίας δεν θα βοηθήσει τον Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία.

«Δεν θα υπάρχει Μπασάρ αλ-Άσαντ στο μέλλον» είπε ο Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες, μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες ή τρία χρόνι, αλλά δεν θα φέρει ευθύνη πλέον για τη Συρία. Τελεία και παύλα» πρόσθεσε.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ επέκρινε την εμπλοκή της Ρωσίας στον πενταετή πόλεμο της Συρίας, σημειώνοντας ότι η αποφασιστικότητα του συριακού λαού να ανατρέψει τον Άσαντ παραμένει αδιάλειπτη, παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και την καταδίωξή του μέσα στη χώρα.

«Τώρα κάλεσε τους Ρώσους, αλλά ούτε αυτοί θα κατορθώσουν να τον βοηθήσουν» υποστήριξε ο Τζουμπέιρ.

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διένεξης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι πλήττει το Ισλαμικό Κράτος μόνο στο 12% των αεροπορικών επιδρομών της.

Ωστόσο, ερωτηθείς για την πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης, ο Σαουδάραβας υπουργός λέει ότι η συζήτηση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στα κράτη που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Εάν ο συνασπισμός αποφασίσει την αποστολή ειδικών δυνάμεων στην μάχη ενάντια του Ι.Κ. στη Συρία, η Σαουδική Αραβία θα είναι έτοιμη να συμμετάσχει» σημείωσε ο ίδιος.

«Στόχος της Ρωσίας είναι να στηρίξει τον Άσαντ, όλοι το γνωρίζουμε αυτό» είπε. «Αλλά η ερώτηση είναι η εξής: Ποιος θα σταματήσει τη Ρωσία από το να το κάνει αυτό;».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Independent, η συνεργασία Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να αποβεί προβληματική εάν η Σαουδική Αραβία ορίσει ως «τρομοκράτες» και τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι είναι από τους πιο αποτελεσματικούς στη μάχη κατά της ISIS.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι μία πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να επιδιώξουν κατάπαυση του πυρός στη Συρία, προκειμένου να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet