Σκληραίνουν τη στάση τους προς τις ΗΠΑ οι Τούρκοι
Κόσμος

Σκληραίνουν τη στάση τους προς τις ΗΠΑ οι Τούρκοι

Η Τουρκία ουδεμία πρόθεση έχει να σταματήσει την επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας διαμηνύει ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν την Άγκυρα ή τις κουρδικές πολιτοφυλακές. Ο Ερντογάν «δεν κατανοεί» γιατί οι ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζουν το κόμμα PYD τρομοκρατική οργάνωση, προσθέτοντας ότι το να παραβλέπει κανείς τη διασύνδεση με το PKK συνιστά εχθρική συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας.

Εν μέσω αδιάκοπων επιδρομών επί μέρες κατά θέσεων των Κούρδων της Συρίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), με πρόσχημα ότι μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, επιχειρεί να εκδιώξει Τουρκομάνους, Άραβες και άλλους Κούρδους από τη βόρεια Συρία.

Ο ίδιος διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιδρομές κατά της YPG, πολιτοφυλακής του PYD, στο συριακό έδαφος, σε απάντηση, όπως λέει, διασυνοριακών πυρών.

Προειδοποιεί δε ότι η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να υψώσει τη φωνή της απέναντι στη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ. Και διαμηνύει ότι η Άγκυρα δεν επιτρέψει να σχηματιστεί ένα άλλο «Καντίλ” στα συριακά σύνορα, αναφερόμενος στις βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Επιτιθέμενος ξανά κατά των ΗΠΑ, ο Ερντογάν λέει ότι πρέπει να αποφασίσουν εάν τάσσονται με την Τουρκία ή το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης Συρίας (PYD). Ο ίδιος αναφέρει ότι «δυσκολεύεται να κατανοήσει» γιατί δεν μπορούν να αποκαλέσουν οι ΗΠΑ το PYD τρομοκρατική οργάνωση και συμπληρώνει ότι συνιστά εχθρική συμπεριφορά προς την Τουρκία να παραβλέπει κανείς τη διασύνδεση του κόμματος με το PKK.

Η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη Συρία, συνεχίζει ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι η συριακή κρίση έχει φθάσει σε αδιέξοδο εξαιτίας της ρωσικής επέμβασης.

Η υπομονή της Τουρκίας φθάνει στο τέλος της για την κατάσταση στη Συρία, προσθέτει, και υπογραμμίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να υψώσει τη φωνή της απέναντι στη Ρωσία και το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Παράλληλα ανέφερε ότι ορισμένες χώρες γίνονται πιο θετικές στην ιδέα δημιουργίας μίας ασφαλούς ζώνης για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet