Το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε αβεβαιότητα προειδοποιεί ο Κάμερον
Κόσμος

Το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε αβεβαιότητα προειδοποιεί ο Κάμερον

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα διάστημα καταστροφικής αβεβαιότητας, διάρκειας 10 ετών ή και περισσότερων, είναι η νέα προειδοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, αλλά και με άλλες χώρες της Ένωσης, για την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος νωρίτερα αυτόν το μήνα σύναψε μια συμφωνία με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες με στόχο τη μεταρρύθμιση της σχέσης της Γηραιάς Αλβιόνας με την Ε.Ε., πραγματοποιεί εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στο δημοψήφισμα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 23η Ιουνίου, αν και ορισμένοι από τους υπουργούς του υποστηρίζουν την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση.

Σε ένα έγγραφο στο οποίο περιγράφεται η διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε., η κυβέρνηση τονίζει ότι το Brexit θα ήταν κάτι το πρωτοφανές στην ιστορία με απρόβλεπτες διαστάσεις.

«Θα χρειαζόταν ένα διάστημα 10 ετών ή και περισσότερων για να διαπραγματευτούμε καταρχάς την αποχώρησή μας από την Ε.Ε., σε δεύτερο βαθμό τη διαμόρφωση των σχέσεών μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτον τις εμπορικές μας συμφωνίες με χώρες εκτός της Ε.Ε., υπό τους όρους εκείνους που θα γίνονταν αποδεκτοί στη Βρετανία» επισημαίνεται στο έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Δευτέρα.

«Θα είναι μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, η οποία θα έχει επιπτώσεις στους τομείς των επιχειρήσεων, του εμπορίου και των επενδύσεων στη χώρα μας».

Ενώ η επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι «υπέρ» της παραμονής στην Ε.Ε., αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, πραγματοποιούν εκστρατεία υπέρ του Brexit, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κινδυνολογία.

Ένας εξ αυτών, ο Κρις Γκρέιλινγκ, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ε.Ε., μετά την αποχώρηση του Λονδίνου από την Ένωση, θα γινόταν πραγματικότητα σχετικά σύντομα, καθώς είναι προς το οικονομικό συμφέρον των χωρών της Ε.Ε. να συνεχίσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία. «Τι πιθανές ενδείξεις υπάρχουν που καταδεικνύουν ότι θα χρειαστούμε 10 χρόνια για να καθορίσουμε τις σχέσεις μας στον εμπορικό τομέα;» επεσήμανε σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο BBC.

«Αγοράζουμε πολλά περισσότερα από εκείνους, σε σύγκριση με όσα αγοράζουν εκείνοι από εμάς, οι θέσεις εργασίας που απειλούνται, εάν δεν κινηθούμε ταχέως προς μια νέα εμπορική συμφωνία, βρίσκονται στη Βαυαρία και στη Γαλλία και στην Ιταλία και στην Ισπανία… Σχετικά σύντομα θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει χάσμα στις εμπορικές συναλλαγές διότι εκείνοι θα υποστούν οικονομικές ζημίες εάν αυτό συμβεί».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet