Όλο και πιο κοντά σε νέες κάλπες οι Ισπανοί
Κόσμος

Όλο και πιο κοντά σε νέες κάλπες οι Ισπανοί

Αυλαία πέφτει το απόγευμα στην προσπάθεια του Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα λάβει ούτε τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, άλλωστε στην πρώτη ψηφοφορία ακούστηκαν βαριές κουβέντες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία, ο Σάντσεθ του PSOE και ο Ριβέρα των Ciudadanos έλαβαν 130 ψήφους υπέρ (επί συνόλου 350), δηλαδή τις ψήφους των κομμάτων τους (90+30). Όλοι οι υπόλοιποι (219) ψήφισαν κατά, ενώ υπήρξε και 1 αποχή.

Δεν ήταν μόνο το αναμενόμενο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, όσο τα λόγια που ακούστηκαν στο Ημικύκλιο (Ολομέλεια) που έδειξαν ότι η προσπάθεια του Σάντσεθ δεν έχει τύχη.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μίλησε όσο πιο ειρωνικά μπορούσε: «Δεν κουνήσατε το δαχτυλάκι σας μέχρι να έρθετε εδώ» είπε στον Σάντσεθ, αναφερόμενος στον έναν μήνα διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ήθελε με λίγα λόγια να του πει ότι δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό μέχρι να ζητήσει την ψήφο του κοινοβουλίου.

Χαρακτήρισε «φάρσα» την «κυβέρνηση της αλλαγής», λέγοντας -με ακόμα περισσότερη ειρωνία- ότι είναι τόσο ιστορικά τα όσα συμβαίνουν που θα τα διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο.

Σκληρός έως προσβλητικός και ο Πέδρο Ιγκλέσιας των Podemos, με την ομιλία του να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δεν είναι μόνο οι αναφορές που έκανε στον συνασπισμό PSOE-Ciudadanos, όσο και τα λόγια που χρησιμοποίησε για να υποβαθμίσει συνολικά την προσφορά του PSOE (ενός από τα πλέον ιστορικά κόμματα της Ευρώπης) στην ισπανική πολιτική ζωή.

Μίλησε υποτιμητικά ακόμα και για τον Φελίπε Γκονθάλεθ, τον βετεράνο της ισπανικής πολιτικής ζωής και σοσιαλιστή πρωθυπουργό επί 14 έτη. Ουσιαστικά του επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς που ο ίδιος ο Γκονθάλεθ είχε χρησιμοποιήσει σε παλαιότερη συνέντευξη.

Κάπου στη μέση προσπάθησε να κινηθεί ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos, ο οποίος επιμένει ότι η μόνη λύση για την Ισπανία είναι η συνεργασία των μεγάλων κομμάτων, με τον Ραχόι εκτός πλάνου. Μάλιστα στην ομιλία του στη Βουλή κάλεσε τους βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος να λειτουργήσουν ως «αντάρτες» και να ψηφίσουν την κυβέρνηση Σάντσεθ.

Μετά τη σχεδόν βέβαιη αποτυχία του εντολοδόχου Σάντσεθ, το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινά μια τελευταία προσπάθεια διαβουλεύσεων του βασιλιά με τους πολιτικούς αρχηγούς μήπως βρεθεί κάποιο άλλο κυβερνητικό σχήμα.

Ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ δεν είναι υποχρεωμένος να αναδείξει ένα νέο πρόσωπο, θα μπορούσε θεωρητικά να δώσει εντολή πάλι στον Σάντσεθ ή στον Ραχόι (που την απέρριψε την πρώτη φορά) ή και σε ένα τρίτο πρόσωπο. Όλα αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά στην Ισπανία, επομένως δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία.

Υπάρχει όμως ένα δεδομένο: κανείς δεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με κανέναν. Από το κόμμα του Ραχόι δηλώνεται επισήμως ότι μετά την αποτυχία και της β΄ ψηφοφορίας, θα επικοινωνήσει με τον Σάντσεθ, αλλά η πρόταση που θα του κάνει -να γίνει ο Ραχόι και πάλι πρωθυπουργός- είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνει αποδεκτή.

Θα μπορούσε ο Ραχόι να επιδιώξει να πάρει με το μέρος του τους 40 βουλευτές των Ciudadanos; Θεωρητικά θα μπορούσε, όμως στις τάξεις του Λαϊκού Κόμματος, ο νεαρός Ριβέρα έχει πλέον ταυτιστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Οι Podemos μπορεί να μίλησαν με προσβλητικό τρόπο για τους Σοσιαλιστές, θεωρητικά όμως παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για κυβέρνηση της αριστεράς. Πώς θα μπορούσαν όμως οι σοσιαλιστές να συνομιλήσουν (και να ψηφίσουν) μαζί τους;

Ουσιαστικά όλοι προετοιμάζονται για τις επόμενες εκλογές, περί τα τέλη Ιουνίου. Άλλωστε οι παθιασμένες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή είχαν προεκλογικό τόνο και στόχο να συσπειρώσουν τα κομματικά ακροατήρια.

Το κόμμα του Ραχόι προηγείται πάντα στις δημοσκοπήσεις, όμως ακόμα και αν γίνουν νέες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ανατροπή. Πάλι κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί στην πρώτη θέση, πολύ μακριά από την αυτοδυναμία.

Εκτός και αν καταφέρει να πείσει το εκλογικό σώμα -ιδίως ένα μέρος των ψηφοφόρων του που ψήφισαν Ciudadanos- ότι κακώς το έπραξαν, διότι ο νεαρός Ριβέρα τα βρήκε με τους σοσιαλιστές.

Οι σοσιαλιστές από την πλευρά τους θα πάνε(;) με τον Σάντσεθ στις νέες κάλπες, με μια αποτυχημένη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Ο δικός τους στόχος θα είναι να πείσουν το εκλογικό σώμα -ιδίως ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους που ψήφισαν Podemos- ότι κακώς το έπραξαν, διότι οι Podemos έβαλαν εμπόδια στο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα έδιωχνε από την εξουσία το φορτωμένο με σκάνδαλα κόμμα του Ραχόι.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Podemos θα ήθελε η νέα κάλπη να του δώσει αυτό που κόντεψε να πάρει στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου 2015: τη δεύτερη θέση. Ο ίδιος θα προσπαθήσει να συγκινήσει ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, με το επιχείρημα ότι ψήφισαν Σάντσεθ και τους βγήκε συνασπισμός με τους Ciudadanos, μια «light» εκδοχή κεντροδεξιάς, όπως λένε αρκετοί.

Όσο για τον νεαρό Ριβέρα των Ciudadanos, που υπήρξε η έκπληξη των εκλογών του Δεκεμβρίου, ο δικός του αγώνας θα είναι να κρατήσει τους ψηφοφόρους του με το επιχείρημα ότι ήταν ο μόνος που είχε θετική διάθεση να μην στείλει τους Ισπανούς καλοκαιριάτικα σε νέες κάλπες…

Πηγή: in.gr/Απόστολος Ρουμπάνης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet