Το Ισραήλ κατάσχεσε μεγάλα κομμάτια γης στη Δ. Όχθη
Κόσμος

Το Ισραήλ κατάσχεσε μεγάλα κομμάτια γης στη Δ. Όχθη

Το Ισραήλ οικειοποιήθηκε μεγάλα κομμάτια γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κοντά στη Νεκρά Θάλασσα και την παλαιστινιακή πόλη της Ιεριχούς, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού.

Το ισραηλινό κίνημα «Ειρήνη Τώρα», το οποίο καταγράφει τις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ στα εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 και αντιτίθεται σε αυτές, ανακοίνωσε ότι αυτή η κατάληψη 2.340 στρεμμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Όχθη. Η οργάνωση ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη ισραηλινά σχέδια για την επέκταση γειτονικών εβραϊκών οικισμών και την ανέγερση τουριστικών και άλλων εμπορικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ ζήτησε, σε ανακοίνωσή του από τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τις κατασχέσεις εδαφών. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι παράνομη και εμπόδιο για την ειρήνη.

Σε ερώτηση που έθεσε το Reuters, μέσω email, σχετικά με την πληροφορία του ραδιοσταθμού του στρατού, το γραφείο του ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Μοσέ Γιαλόν, απάντησε: «Δεν έχουμε σχέση με το θέμα».

Φωτογραφίες μίας ισραηλινής ειδοποίησης ντε φάκτο κατάσχεσης -ένας εβραϊκός χάρτης και τα συνοδευτικά έγγραφα με τίτλο «Μια δήλωση κυβερνητικής ιδιοκτησίας»- κοινοποιήθηκαν ωστόσο την Τρίτη, μέσω Twitter, από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η ειδοποίηση κατάσχεσης, η οποία φέρει ημερομηνία 10 Μαρτίου, αφορά 2.340 στρέμματα και φέρει την υπογραφή αξιωματούχου ο οποίος αναφέρεται στον χάρτη ως «επόπτης κυβερνητικής ιδιοκτησίας και εγκαταλειμμένης ιδιοκτησίας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», όπως αποκαλούν οι Ισραηλινοί την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικειοποίηση εδαφών από τον Αύγουστο του 2014. Αφορά έκταση μεγαλύτερη από τα 1.540 στρέμματα που το Ισραήλ είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά τον Ιανουάριο ότι σκοπεύει να χαρακτηρίσει κυβερνητική ιδιοκτησία κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Οι πληροφορίες για τα σχέδια είχαν προκαλέσει τότε διεθνή καταδίκη.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet