Βρυξέλλες: Νεκρός ύποπτος τρομοκράτης σε αστυνομική επιχείρηση
Κόσμος

Βρυξέλλες: Νεκρός ύποπτος τρομοκράτης σε αστυνομική επιχείρηση

Νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών έπεσε ένας τρομοκράτης, ενώ δύο άλλοι διαφεύγουν μετά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η αστυνομία του Βελγίου, με τη συνδρομή γάλλων αστυνομικών, σε προάστιο των Βρυξελλών αναζητώντας υπόπτους που σχετίζονται με την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ο νεκρός τρομοκράτης δεν είναι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, καταζητούμενος για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, η αστυνομική επιχείριση συνεχίζεται, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η γαλλική αστυνομική παρουσία ήταν «σύμπτωση», ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες από την επιχείρηση.

Τέσσερις αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε σπίτι υπόπτου, ενώ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο βελγικά μέσα ενημέρωσης ένας ύποπτος «εξουδετερώθηκε» στη διάρκεια της εφόδου.

Οι τρεις από τους αστυνομικούς τραυματίστηκαν στη διάρκεια της εφόδου στο διαμέρισμα στην περιοχή Φόρεστ των Βρυξελλών κι ένας τέταρτος στη διάρκεια των επιχειρήσεων που ακολούθησαν στη συνοικία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει το νότιο τομέα της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Reuters που βρίσκονται στο σημείο.

Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ σχολεία και νηπιαγωγεία που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση με την περιοχή που σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί έκλεισαν, ανέφεραν περίοικοι.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι πυροβολισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Φόρεστ κατά τη διάρκεια μιας εφόδου «στο πλαίσιο των ερευνών των επιθέσεων στο Παρίσι» και ότι αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά.

«Στο πλαίσιο της εφόδου, ομάδα που αποτελείτο από βέλγους και γάλλους αστυνομικούς επενέβη και δέχθηκε πυροβολισμούς, προφανώς από βαριά όπλα, ωστόσο θα είμαι πολύ προσεκτικός (στο να περιγράψω τις ακριβείς) συνθήκες» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ από το Αμπιτζάν, που επισκέπτεται.

Γύρω στις 16.30 τοπική ώρα κι ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει περιμετρικά τον δρόμο Ντριέ στο Φόρεστ, αντήχησαν εκ νέου πυροβολισμοί στην περιοχή, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο δήμαρχος του διαμερίσματος Φόρεστ των Βρυξελλών, όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος, είπε στην εφημερίδα Le Soir ότι ένας ή περισσότεροι άνθρωποι είχαν ταμπουρωθεί νωρίτερα σε διαμέρισμα και ότι δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι επιπλέον ενδέχεται να διαφεύγουν.

Δημοσιογράφοι του Reuters μετέδωσαν επίσης ότι άκουσαν πυροβολισμούς να πέφτουν, ενώ οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στους δρόμους περιμετρικά της περιοχής που είχε γίνει η έφοδος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επισήμανε ότι μονάδες της γαλλικής αστυνομίας συμμετείχαν επίσης στην έφοδο στη βελγική πρωτεύουσα, όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχεδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου από νεαρούς Βέλγους και Γάλλους, ορισμένοι εκ των οποίων πολέμησαν στη Συρία.

«Η επιχείρηση συνδέεται με τις επιθέσεις του Παρισιού» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters εκπρόσωπος Τύπου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet