“Σκιά” ISIS στο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη
Κόσμος

“Σκιά” ISIS στο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη

Διασυνδέσεις του καμικάζι που χτύπησε στην Οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη με την τζιχαντιστική ISIS διαπιστώνουν οι τουρκικές Αρχές, έχοντας επίσης θέσει υπό κράτηση πέντε άτομα. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να καταλάβει εάν έχει αρχίσει να ζει σε μία περίοδο μόνιμου κινδύνου – Απαγόρευση εορτασμών κουρδικής γιορτής σε ορισμένες πόλεις για λόγους ασφαλείας.

Για την έκρηξη στην πολυσύχναστη Οδό του Πέρα με τους πέντε νεκρούς δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, ο καμικάζι είχε διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική ISIS. Επρόκειτο για τον 24χρονο Μεχμέτ Οζτούρκ, γεννημένο στο τουρκικό Γκαζίαντεπ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν τεθεί πέντε άτομα υπό κράτηση.

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας, «μπλόκο» σε κουρδικούς εορτασμούς

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «αναθεωρούνται προς κάθε κατεύθυνση» τα μέτρα ασφαλείας στον απόηχο της επίθεσης. Σε ορισμένες πόλεις απαγόρευτηκαν οι δημόσιοι εορτασμοί για το κουρδικό Ναβρούζ (εαρινή ισημερία) για «λόγους ασφαλείας». Επιβλήθηκε επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, απαγόρευση κυκλοφορίας σε επτά περιφέρειες και στο κέντρο της πόλης Σιρνάκ.

Από το πρωί της Κυριακής οι διαρροές ήθελαν τις έρευνες να στρέφονται στην κατεύθυνση της ISIS, ερευνώντας εάν ο καμικάζι ήταν ένας από τους υπόπτους που είχαν μπει στο μικροσκόπιο για επιθέσεις σε Μερσίνη και Άδανα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, στο επίκεντρο των ερευνών ως πιθανός δράστης είχε μπει πρόσωπο που ήταν ήδη υπό έρευνα για τον ρόλο του στις επιθέσεις με στόχο το φιλοκουρδικό HDP σε Μερσίνη και Άδανα τον περυσινό Μάιο. Οι διαρροές προς το τουρκικό πρακτορείο θέλουν τις Αρχές να έχουν πάρει δείγματα γενετικού υλικού από τον πατέρα του για να τα συγκρίνουν με τη σορό του καμικάζι του Σαββάτου.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άτομα -μεταξύ τους τρεις Ισραηλινοί και ένας Ιρανός- και τραυματίστηκαν 36 άτομα. Οι δύο Ισραηλινοί είχαν και αμερικανική υπηκοότητα, ενώ τουρίστες βρίσκονταν και μεταξύ των τραυματιών.

Οι εικασίες αφθονούσαν εξαρχής: Η επιλογή του κεντρικότατου σημείου της επίθεσης καθιστούσε εξαρχής πιο πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει σχέση με την ISIS -η Οδός του Πέρα (Ιστικλάλ) είναι ουσιαστικά γεμάτη κόσμο κάθε ώρα της ημέρας, δηλαδή ταιριάζει ακριβώς στον τύπο στόχων που επιλέγει η τζιχαντιστική οργάνωση για να σπείρει πανικό. Ωστόσο, επειδή στο σημείο εκείνο του πεζοδρόμου βρίσκονται και πολιτικοί φορείς δεν μπορεί να αποκλειστεί θεωρητικά το ενδεχόμενο οι δράστες να είχαν σχέση με άλλες ομάδες.

Βαρύτατο πλήγμα, απτός ο φόβος στην Πόλη

Η έκρηξη καμικάζι στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης προστίθεται στην επίθεση καμικάζι τον Ιανουάριο επίσης σε κεντρικότατο σημείο, κοντά στο Μπλε Τζαμί, και βέβαια στην επίθεση στην πρωτεύουσα Άγκυρα την περασμένη Κυριακή.

Μόλις την Πέμπτη, οι γερμανικές υπηρεσίες είχαν κλείσει την πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο και τη Γερμανική Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενες ενδεχόμενο κίνδυνο άμεσης επίθεσης.

Εκτός του ότι η επίθεση στην Οδό του Πέρα έμοιαζε ως δραματική επιβεβαίωση του συναγερμού την Παρασκευή, επιβεβαίωνει κυρίως ότι οι εναλλαγές προειδοποιήσεων και επιθέσεων κινδυνεύουν να γίνουν τμήμα της τουρκικής καθημερινότητας.

Όπως μεταδίδουν διάφοροι ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, το κλίμα φόβου είναι αισθητό ακόμη και την Κυριακή, οπότε ξαφνικά έχουν εμφανιστεί μέχρι και άδειες θέσεις στα συνήθως κατάμεστα βαγόνια του μετρό.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet