Σκηνικό τρόμου στο Βέλγιο μετά τις επιθέσεις σε αεροδρόμιο και μετρό
Κόσμος

Σκηνικό τρόμου στο Βέλγιο μετά τις επιθέσεις σε αεροδρόμιο και μετρό

Σκηνικό τρόμου επικρατεί από το πρωί της Τρίτης στο Βέλγιο μετά τις δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ και μια τρίτη έκρηξη, με διαφορά περίπου μίας ώρας, στον σταθμό του μετρό στο Μάαλμπεκ, κοντά σε κτήρια της Ε.Ε. (Αιματηρή διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έκρηξη και στο μετρό).

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι νεκροί είναι συνολικά 21, καθώς 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο και 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση στο μετρό. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Μικρές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί κοντά σε κεντρικό σταθμό του μετρό. Πιθανότατα πρόκειται για ελεγχόμενες εκρήξεις από πυροτεχνουργούς που ερεύνησαν το σημείο.

Οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει την ειδική τηλεφωνική γραμμή (0032 2 506 47 11) για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για συγγενικά τους πρόσωπα.

Πάντως, από το πρωί οι επικοινωνίες πραγματοποιούνται με δυσκολία και οι αρχές απηύθυναν έκκληση να μην χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις συνεχείς επικοινωνίες και τη χρήση του Διαδικτύου, ώστε να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο, κάτι που θα παρεμποδίσει τις εν εξελίξει έρευνες των αρχών.

Το αεροδρόμιο έκλεισε και αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 6 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα). Κλειστοί είναι, επίσης, οι σταθμοί του μετρό στις βελγική πρωτεύουσα, ενώ διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και του Eurostar. Έκλεισε τα σύνορά της με το Βέλγιο η Ολλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις, ενώ στην πορτοκαλί βαθμίδα ανέβηκε το επίπεδο συναγερμό στα κτήρια της Ε.Ε. Σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όλες οι συναντήσεις εντός των κτηρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

Ενδεικτικές του πανικού που επικρατεί είναι αναφορές και φήμες που διαδίδονται για νέα «θερμά σημεία» σε όλο το Βέλγιο: Διαψεύστηκε αναφορά για έκρηξη στα Δικαστήρια, ενώ υπήρξαν αναφορές για ύποπτα πακέτα σε διάφορα σημεία (μεταξύ των οποίων και στο Παλάτι). Τελευταία αναφορά ήθελε και τον κεντρικό σταθμό της Αμβέρσας να εκκενώνεται.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet