Σε εξέλιξη οι αστυνομικές επιχειρήσεις μετά τις επιθέσεις στο Βέλγιο
Κόσμος

Σε εξέλιξη οι αστυνομικές επιχειρήσεις μετά τις επιθέσεις στο Βέλγιο

Σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό ξύπνησαν το πρωί της Τετάρτης οι κάτοικοι των Βρυξελλών, καθώς ένα 24ωρο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και το μετρό η ζωή στην πόλη μοιάζει να έχει «παγώσει».

Οι επικρίσεις προς τις αρχές για κενό ασφαλείας στη φύλαξη πιθανών στόχων είναι πολλές, ενώ τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του «άνδρα με τα λευκά» που συνόδευε τους δύο βομβιστές, πριν αυτοί ενεργοποιήσουν τους βομβιστικούς μηχανισμούς εντός του διεθνούς αεροδρομίου, και ο οποίος θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε μια κατοικία στη συνοικία Σκάαρμπεκ των Βρυξελλών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο της ISIS.

Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα ανέλαβαν τζιχαντιστές που βρίσκονται στη Συρία, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Οι νεκροί από τις επιθέσεις είναι 34 και οι τραυματίες 250. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί αφού αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Οι δράστες των επιθέσεων είχαν τοποθετήσει καρφιά μέσα στις βόμβες, προκειμένου να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες.

Τα τρομοκρατικά πλήγματα έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται, αναγκάζοντας τις Αρχές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση ή την ενίσχυσή τους.

«Μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Οι βελγικές Αρχές ασφάλειας εκτιμούν ότι οι εκρήξεις στο μετρό που κόστισαν τη ζωή περίπου 20 ανθρώπων, είχαν προφανώς σχεδιαστεί και προετοιμαστεί πριν από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, την περασμένη Παρασκευή. Δεν έχει επίσης, διευκρινιστεί αν ο Αμπντεσλάμ γνώριζε για τις επιθέσεις αυτές ή αν αυτές έγιναν από τον φόβο πιθανών συνεργών του, μη συλληφθούν.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet