Διακινητές προσφύγων «προσφέρουν» τώρα ταξίδια Τουρκία – Ιταλία
Κόσμος

Διακινητές προσφύγων «προσφέρουν» τώρα ταξίδια Τουρκία – Ιταλία

Διακινητές που έχουν τη βάση τους στην Τουρκία έχουν αρχίσει να «προσφέρουν» σε πρόσφυγες και μετανάστες ταξίδια προς την Ιταλία αντί την Ελλάδα, όπου και βρίσκονται αντιμέτωποι με επαναπροώθηση μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε.

Διακινητές διαφήμισαν μέσω Facebook ταξίδι από τη Μερσίνη με προορισμό την Ιταλία αυτό το Σαββατοκύριακο με κόστος 4.000 δολάρια το άτομο, τιμή τετραπλάσια απ΄ ότι χρεώνουν για ένα ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

«Το ταξίδι είναι για το Σάββατο, από τη Μερσίνη μέχρι την Ιταλία, μ΄ ένα εμπορικό πλοίο μήκους 110 μέτρων, εξοπλισμένο με τρόφιμα, νερό, σωσίβια και φάρμακα» αναφερόταν στην ανάρτηση μαζί με φωτογραφίες του πλοίου.

Η διαφήμιση, η οποία δεν υπάρχει πλέον σήμερα στο Facebook, έκανε την εμφάνισή της μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε. περί επιστροφής προσφύγων και μεταναστών που περνούν στην Ελλάδα.

Αντιδρώντας στη διαφήμιση, ορισμένοι πρόσφυγες αναρωτήθηκαν εάν πρόκειται για απάτη από τη στιγμή που δεκάδες άνθρωποι ξεγελάστηκαν το 2014 και το 2015 από άτομα που παρίσταναν τους οργανωτές αντίστοιχων ταξιδιών.

Σε απάντηση, το άτομο που ανάρτησε την επίμαχη διαφήμιση ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα των προσφύγων θα τα συγκέντρωνε άτομο που εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές, πρόσφυγες και διακινητές, υπαινισσόμενος ότι οι τελευταίοι δεν έχουν συμφέρον να μην φθάσουν οι «πελάτες» τους στην Ιταλία.

Ανεξαρτήτως ποια είναι η αλήθεια, σημειώνει ο Guardian, η εξέλιξη καταδεικνύει αυξημένη ζήτηση για εναλλακτικές διαδρομές προς την Ευρώπη.

Υπεύθυνος του Facebook δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation πως η εταιρεία ερευνά από πού προήλθε η διαφήμιση αυτή.

Τα δύο τελευταία χρόνια, πολλοί επίδοξοι μετανάστες, που επεδίωκαν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποίησαν το Facebook σαν πυξίδα για να βρίσκουν τους διακινητές ανθρώπων που ήλπιζαν ότι θα τους οδηγήσουν σε μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet