Ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν τη νότια Ιαπωνία
Κόσμος

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν τη νότια Ιαπωνία

Δύο σεισμοί με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους σημειώθηκαν την Πέμπτη στη νότια Ιαπωνία. Αρχικά, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών που αρκετή ώρα αργότερα ακολουθήθηκε από νέα ισχυρή δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών (σύμφωνα με το USGS).

Πολλά κτίρια κατέρρευσαν, ενώ δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν.

Το μέγεθος της ζημιάς δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς οι σεισμοί σημειώθηκαν στην Ιαπωνία στη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι στα κτίρια που κατέρρευσαν μπορεί να υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 21:26 το βράδυ, 11 χιλιόμετρα ανατολικά του Κουμαμότο, ενώ ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε 10 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS. Η νέα δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, τοπική ώρα.

Αρχικά το USGS είχε ανακοινώσει ότι ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 6,2 βαθμών και ο δεύτερος 6,4, αλλά αναθεώρησε τη μέτρηση προς τα κάτω.

Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, από τον πρώτο σεισμό δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας (στο νότιο νησί Κιούσου και το Σικόκου). Επίσης, δεν υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Στο νοσοκομείο της πόλης Κουμαμότο μεταφέρθηκαν με τραύματα 45 άτομα, πέντε από τα οποία σοβαρά τραυματισμένα.

Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου σημείωσε ότι τουλάχιστον 19 κτίρια κατέρρευσαν και σημείωσε ότι δεν είναι γνωστή η πλήρης έκταση των ζημιών.

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει 16.000 νοικοκυριά στην περιοχή, ενώ στο Κουμαμότο 38.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς φυσικό ρεύμα, σύμφωνα με ιαπωνικά

Προληπτικά ελήφθη η απόφαση για διακοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων (σε τρένα υψηλής ταχύτητας).

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 6,4 βαθμούς και επίκεντρο την πόλη Μασίκι.

Το δίκτυο NHK μετέδωσε ότι φωτιά ξέσπασε στην πόλη Μασίκι.

Αξιωματούχος στο χωριό Νισιχάρα, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είπε ότι η δόνηση ξεκίνησε ήρεμα και έγινε πιο βίαιη στη συνέχεια, ενώ διήρκεσε 30 δευτερόλεπτα.

Σεισμός και στα Βανουάτου

Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε 133 χλμ. βορειοδυτικά του Βανουάτου στην Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα, ζημιές ή προειδοποίηση για τσουνάμι.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet