Ματωμένη Πρωτομαγιά με έναν νεκρό στην Κωνσταντινούπολη
Κόσμος

Ματωμένη Πρωτομαγιά με έναν νεκρό στην Κωνσταντινούπολη

Με αίμα βάφτηκαν οι διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη. Ένας άνδρας σκοτώθηκε, στην προσπάθειά του να φτάσει στην πλατεία Ταξίμ.

Η αστυνομία από νωρίς το πρωί έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού εναντίον των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους για να τιμήσουν τους εργατικούς αγώνες.

Ο 57χρονος άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά, καθώς χτυπήθηκε από όχημα με κανόνι εκτόξευσης νερού, προσπαθώντας να πλησιάσει στην πλατεία Ταξίμ. Ο διαδηλωτής μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Τα πρώτα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν το πρωί, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ όπου και φέτος έχει απαγορευτεί η διενέργεια συγκέντρωσης -αντ΄ αυτής έχει δοθεί άδεια για συγκέντρωση στο Μπακίρκοϊ.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ πλάνα στην τουρκική τηλεόραση έδειχναν διαδηλωτές να οδηγούνται σε λεωφορεία της αστυνομίας.

Στην Κωνσταντινούπολη αναπτύχθηκαν σχεδόν 25.000 αστυνομικοί λόγω των διαδηλώσεων. Δρόμοι στο κέντρο της πόλης έκλεισαν, ενώ οι ξένες πρεσβείες προειδοποιούν τους υπηκόους τους για το ενδεχόμενο έντασης.

Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 200 άτομα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Η Τουρκία είναι τα τελευταία χρόνια πάγια θερμό μέτωπο για την Εργατική Πρωτομαγιά, με το κλίμα να «εμπλουτίζεται» με τη δυσφορία απέναντι στην διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το Κουρδικό, λόγω της σύνδεσης του εργατικού κινήματος με το κίνημα των Κούρδων.

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Τους εργατικούς αγώνες τιμά όλος ο κόσμος με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Η Πρωτομαγιά γίνεται αφορμή για κινητοποιήσεις εναντίον των συγκεκριμένων προβλημάτων στην εκάστοτε χώρα, με τη Γαλλία να είναι φέτος ιδιαίτερα θερμή λόγω των αλλαγών στα εργασιακά.

Στο Παρίσι, ο γαλλικός νόμος που προωθείται για τα εργασιακά έχει φέρει την κυβέρνηση μπροστά στο ισχυρότερο μέχρι στιγμής κύμα αντιδράσεων. Για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, τα συνδικάτα διοργάνωσαν κοινή πορεία υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ταραχές ξέσπασαν λίγο αργότερα.

Ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να πετούν αντικείμενα -κουτιά αλλά και μπουκάλια που είχαν πάρει από κάδους απορριμμάτων- εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, φωνάζοντας «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία». Τα επεισόδια δεν πήραν μεγάλη έκταση και χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν κατόπιν σε κλίμα ηρεμίας.

Ισχυρά συνδικάτα και κινήματα νεολαίας έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο απέναντι στο νόμο Ελ Κομρί, ενώ εδώ και μερικές εβδομάδες η Place de la Republique έχει γίνει μόνιμο σκηνικό νυχτερινών συγκεντρώσεων.

Στη Ρωσία, σχεδόν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν στη Μόσχα σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία, οι οποίοι κρατούσαν σημαίες και μπαλόνια.

Στην Πολωνία, πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία έπειτα από το κάλεσμα του συνδικάτου OPZZ και του αριστερού κόμματος SLD.

Στη Μαδρίτη, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ και του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida) Αλμπέρτο Γκαρθόν βγήκαν στους δρόμους στο πλαίσιο κινητοποίησης που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις CCOO et UGT. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα: «Κατά της μισθολογικής και κοινωνικής φτώχειας, (κατά της φτώχειας) στην απασχόληση και τα δικαιώματα».

Στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε μια κοινή διαδήλωση, την οποία διοργάνωσαν τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις (CGIL, CISL et UIL) υπό βροχή και χωρίς να υπάρξουν επεισόδια στους δρόμους της Γένοβας (βορειοδυτικά), με τη συμμετοχή 5.000 ανθρώπων.

Στην Ελβετία, συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά προγραμματίστηκαν σε περισσότερες από 50 πόλεις, ιδίως στη Γενεύη και τη Ζυρίχη με στόχο να καταγγελθούν μεταξύ άλλων η κοινωνική αδικία κι η μείωση των συντάξεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet