Στους δρόμους οι Γάλλοι για το εργασιακό
Κόσμος

Στους δρόμους οι Γάλλοι για το εργασιακό

Αντιμέτωπη με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και μία πρόταση μορφής που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση βρίσκεται την Πέμπτη η γαλλική κυβέρνηση, καθώς επέλεξε να αγνοήσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις και να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, επιβάλλοντας με διάταγμα τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που καθιστούν ευκολότερη την πρόσληψη -αλλά και την απόλυση.

Καθώς πλήθη κόσμου συγκεντρώνονταν σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία για μια ακόμα ημέρα διαδηλώσεων, το εργατικό συνδικάτο CGT προκήρυξε επαναλαμβανόμενες απεργίες στην κρατική εταιρία σιδηροδρόμων SNCF από το βράδυ της Τρίτης έως το πρωί της Παρασκευής.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς αναμένεται να επιβιώσει της πρότασης μομφής.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση αποκλιμάκωσης των απεργιών και των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου υποδηλώνει ότι ενισχύεται η δυσαρέσκεια του κόσμου για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αντιτίθενται τρεις στους τέσσερις πολίτες σύμφωνα με τους δημοσκόπους.

«Είναι ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα» δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής του συνδικάτου CGT. Το βασικό σημείο της μεταρρύθμισης στο οποίο αντιτίθενται τα συνδικάτα είναι ότι θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις να υιοθετούν τους δικούς τους όρους σε ό,τι αφορά τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας, αντί να συμμορφώνονται με τα εθνικά πρότυπα.

Ο επίσημος λόγος για την προκήρυξη της απεργίας στους σιδηροδρόμους είναι η διαμάχη με τη διοίκηση για τις συνθήκες εργασίας, ωστόσο χρονικά συμπίπτει με τις γενικότερες διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Την ώρα που οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν σε όλη τη Γαλλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ δήλωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσης της μεταρρύθμισης.

Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις, συχνά με κουκουλοφόρους που πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Την Πέμπτη τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από μαθητές μέσης εκπαίδευσης που μπλόκαραν τις εισόδους των σχολείων τους με κάδους απορριμμάτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών συνέστησε στους οδηγούς να αποφύγουν το κέντρο του Παρισιού λόγω της απογευματινής πορείας, ενώ αναφέρθηκαν και προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων καθώς κάποιοι δρόμοι είχαν αποκλειστεί.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet