Χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο πτήση Παρίσι-Κάιρο
Κόσμος

Χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο πτήση Παρίσι-Κάιρο

Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο, αεροσκάφος με 66 επιβάτες και πλήρωμα που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο.

Και η Αθήνα συμμετέχει στις έρευνες με φρεγάτα και στρατιωτικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την εταιρεία στην οποία ανήκε το αεροσκάφος, την EgyptAir, το στίγμα χάθηκε αφού η πτήση είχε ήδη μπει περίπου 16 χιλιόμετρα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, και περίπου δέκα λεπτά μετά την τελευταία επικοινωνία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, θα έχει το πρωί επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Το Παρίσι «δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε όσον αφορά τα αίτια» της εξαφάνισης, σημείωσε ο Βαλς.

Το Κάιρο έχει ήδη αναπτύξει συνεργεία αναζήτησης και ανατρέχει στα διαθέσιμα στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους. Πρόκειται για αεροσκάφος Airbus Α320 κατασκευής του 2003, σύμφωνα με την εταιρεία.

Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση MS804, επέβαιναν 56 επιβάτες -ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο βρέφη- και 7μελές πλήρωμα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Egyptair, στο αεροσκάφος βρίσκονταν και τρία μέλη του προσωπικού ασφαλείας της εταιρείας, συνολικά δηλαδή επέβαιναν 66 άτομα. Οι 30 εξ αυτών ήταν Αιγύπτιοι και τουλάχιστον ένας Βρετανός.

Είχε απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού στις 22:45 το βράδυ της Τετάρτης και το στίγμα χάθηκε στις 02:45 (ώρα Καΐρου). Αιγυπτιακά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η τελευταία επαφή έγινε δέκα λεπτά πριν την εξαφάνιση και το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο κυβερνήτης είχε 6.275 ώρες πτήσης (από τις οποίες οι 2.101 σε τέτοιου τύπου αεροσκάφος) και ο συγκυβερνήτης 2.766 ώρες πτήσης.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εταιρεία ανέφερε ότι το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε ήδη μπει 16 χιλόμετρα στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο όταν χάθηκε «κάθε επαφή» μαζί του.

Σύμφωνα με αναφορές στην αιγυπτιακή Al Ahram, αξιωματούχοι της αιγυπτιακής πολιτικής αεροπορίας εκφράζουν την εκτίμηση ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.

Από τη γαλλική πλευρά, αξιωματούχος του «Ντε Γκωλ» που ερωτήθηκε από το Reuters περιορίστηκε στο ότι «το μοναδικό που μπορούμε να πούμε προς το παρόν είναι ότι το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε».

Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, αναπτύσσοντας στρατιωτικά αεροσκάφη και τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, η Αθήνα έχει αναπτύξει το πρωί της Πέμπτης ένα αεροσκάφος C130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H.

Επιπλέον, δεύτερο C-130 βόρεια της Κρήτης κινείται προς την περιοχή, όπως και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς. Στην Κάρπαθο βρίσκεται ένα ελικόπτερο Super Puma και κινείται για μεταστάθμευση δεύτερο ελικόπτερο S-70.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet