Στο… σκοτάδι οι έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir
Κόσμος

Στο… σκοτάδι οι έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir

Πολυεθνική δύναμη συνεχίζει την αναζήτηση του αεροσκάφους της EgyptAir που έπεσε μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, με τον χώρο της έρευνας να διευρύνεται χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί κανένα επιβεβαιωμένο ίχνος ή επιπλέον στοιχείο, παρά τη σύγχυση που είχε επικρατήσει περί υποτιθέμενου εντοπισμού συντριμμιών.

Το σενάριο τρομοκρατικής πράξης στην πτήση Παρίσι-Κάιρο δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί -ενώ στην έλλειψη στοιχείων προστίθενται διάφορες λανθασμένες και ανυπόστατες αναφορές που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Δεν κατέγραψαν σημάδια έκρηξης οι δορυφόροι.

Μετά τις αναφορές και από την Αθήνα ότι τα «συντρίμμια» που είχαν βρεθεί στη θάλασσα δεν ανήκουν στο αγνοούμενο Airbus, και ο αντιπρόεδρος της EgyptAir, Αχμέντ Αντέλ, αναγνώρισε τη νύχτα προς Παρασκευή ότι «δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια». «Κάναμε λάθος» είπε, αποσύροντας την προηγούμενη θέση που είχε εκφράσει η εταιρεία περί εντοπισμού σωσιβίων.

H μοναδική νέα πληροφορία που έχει προκύψει προέρχεται από «συγκλίνουσε αναφορές» Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η εξέταση εικόνων από δορυφόρους δεν έχει δώσει στοιχεία για έκρηξη στον αέρα.

Παρ΄ όλα αυτά, το σενάριο τρομοκρατίας παραμένει πιθανό ενδεχόμενο. Ελλείψει στοιχείων, καμία πλευρά δεν μπορεί να το αποκλείσει: Η ευρωπαϊκή πλευρά περιορίζεται στο ότι όλα είναι ανοικτά, από την αιγυπτιακή πλευρά ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι το Κάιρο θεωρεί «πιθανότερο» το σενάριο τρομοκρατίας από εκείνο του τεχνικού προβλήματος ενώ η ρωσική πλευρά πιθανολογεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη.

Στις έρευνες συμμετέχουν μέσα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Βρετανία, ενώ μέσα πρόκειται να στείλουν και οι ΗΠΑ. Επιπλέον, εμπορικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή συνδράμουν τις έρευνες.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι διέταξε την εντατικοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση των αιτίων της εξαφάνισης. To Παρίσι έχει επίσης στείλει τρεις ερευνητές στο Κάιρο.

To σενάριο της τρομοκρατίας

Η ανησυχία όλων στρέφεται στο ενδεχόμενο τρομοκρατίας και, από το μεσημέρι της Πέμπτης, εμπειρογνώμονες που καλούνται να κάνουν εκτιμήσεις σε κάθε είδους τηλεοπτικό πάνελ ανά την υφήλιο στέκονται αρκετά σε αυτό το σενάριο.

Καθώς η υπόθεση της EgyptAir παραμένει σε αυτό το στάδιο γρίφος -ελλείψει κάθε στοιχείου για το τι συνέβη μετά την απώλεια του στίγματος στις 02:30- η κάθε υπόθεση που διατυπώνεται έχει την ίδια (μικρή, αν κριθεί βάση απτών στοιχείων) αξία με οποιαδήποτε άλλη.

Τα σημεία που προκαλούν τα περισσότερα ερωτηματικά είναι το ότι ο κυβερνήτης δεν έστειλε σήμα κινδύνου και το στοιχείο για τις απότομες στροφές του αεροσκάφους πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ.

Σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, η μη αποστολή σήματος δείχνει πως ό,τι συνέβη, πιθανότατα συνέβη αρκετά γρήγορα. Οι στροφές που έκανε το αεροσκάφος θα μπορούσαν, θεωρητικά, να είναι ένδειξη είτε δόλου είτε σοβαρής βλάβης στο σύστημα πλοήγησης.

Στο ενδεχόμενο τρομοκρατίας ωστόσο, τα βλέμματα στρέφονται στο «Σαρλ ντε Γκωλ» του Παρισιού από όπου και είχε απογειωθεί το Airbus. Ο λόγος ανησυχίας είναι προφανής: Μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Σύμφωνα με πηγές στη γαλλική αστυνομία που επικαλείται το Reuters, ερευνητές έχουν συνομιλήσει με αξιωματούχους του αεροδρομίου που είχαν βάρδια τη νύχτα στο «Σαρλ ντε Γκωλ» για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε οτιδήποτε ύποπτο «γύρω» από την πτήση. Οι πηγές υπογράμμισαν ότι το σκέλος αυτό βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet