Ολάντ και συνδικάτα στα… χαρακώματα
Κόσμος

Ολάντ και συνδικάτα στα… χαρακώματα

Το μέτωπο στη Γαλλία για τον νόμο για τα εργασιακά έχει πάρει φωτιά και η γαλλική κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη, ενώ το συνδικάτο CGT προχωρά τις κινητοποιήσεις. «Δεν θα κάνουμε πίσω μόνο και μόνο ελπίζοντας στις προεδρικές εκλογές» λέει ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ η κρίση έχει παρασύρει και τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Βαλς την ώρα που ανοίγει νέα εβδομάδα κινητοποιήσεων που επεκτείνονται και στις μεταφορές.

Το κύμα κινητοποιήσεων με απεργίες και αποκλεισμούς από την CGT, που ακολούθησε τις προηγούμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πριν τελικά ο επίμαχος νόμος για τα εργασιακά περάσει με διάταγμα, έχει επεκταθεί στη Γαλλία, καταλήγοντας η μεγαλύτερη πρόκληση εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης από την ανάληψη της προεδρίας.

Τη Δευτέρα, έξι από τα οκτώ διυλιστήρια στη χώρα βρίσκονται σε μειωμένη λειτουργία λόγω αποκλεισμών ή κινητοποιήσεων. Η κατάσταση στον τομέα καυσίμων έχει μεν «βελτιωθεί, αλλά η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί», όπως είχε αναφέρει το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Μεταφορών, ενώ στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε πως τη Δευτέρα «θα υπάρχει βενζίνη» σε κάθε πρατήριο.

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων αυτήν την εβδομάδα περνά από τον τομέα των μεταφορών, ενώ τα συνδικάτα που αντιτίθενται στον νόμο έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εβδομάδα, οπότε και ξεκινά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Κηρύσσοντας «εθνική ημέρα δράσης» την 14η Ιουνίου, έχουν δείξει ότι θα μείνουν στον δρόμο όσο οι φακοί είναι στραμμένοι για έναν παραπάνω λόγο στη Γαλλία λόγω της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Η κυβέρνηση απορρίπτει αλλαγές στη φιλοσοφία του νόμου, και διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω. «Εάν υποχωρούσαμε απέναντι στον δρόμο και το CGT επειδή έχουμε βραχυπρόθεσμες εμμονές για το 2017» είπε, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, «τότε θα χάναμε τα πάντα».

Η δημοτικότητα του ίδιου του Βαλς (το ισχυρότερο «χαρτί» του κυβερνώντος κόμματος, καθώς η δημοφιλία του Ολάντ δεν έχει καταφέρει να «ξεκολλήσει» από το ναδίρ για Γάλλο πρόεδρο) έχει υποχωρήσει στο 24%.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Βαλς είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους επικεφαλής όλων των συνδικάτων, κάτι που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν λε Φολ είχε χαρακτηρίσει «απόδειξη πως τίποτε δεν έχει τελειώσει και είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά όχι υποχώρηση».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet