Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
Κόσμος

Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Με συντριπτική πλειοψηφία αναμένεται ότι θα εγκρίνει σήμερα η γερμανική βουλή ψήφισμα στο οποίο η σφαγή των Αρμενίων το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία. Την πρόταση έχουν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Ανάλογη πρόταση των Πρασίνων πριν ένα χρόνο είχε παραπεμφθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Στη συνέχεια συζητούνταν επί μήνες κατά πόσο σε ένα σχετικό ψήφισμα θα χρησιμοποιούνταν ο όρος γενοκτονία ή όχι. Τελικά οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων ενέδωσαν στην πίεση των βουλευτών τους. Στο ψήφισμα που έχει τώρα κατατεθεί αναφέρεται ότι σφαγές και πορείες θανάτου το 1915 συνιστούν γενοκτονία. Εκτός αυτού γίνεται αναφορά σε «ενοχή» και «συνυπευθυνότητα» της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Μέρκελ υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας

Το ψήφισμα στηρίζει και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Παρά την προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το ψήφισμα θα «έβλαπτε» τις διμερείς σχέσεις, η καγκελάριος σε προχθεσινή δοκιμαστική ψηφοφορία στη χριστιανοδημοκρατική κοινοβουλευτική ομάδα ψήφισε υπέρ. Σήμερα όμως, την ώρα της ψηφοφορίας, η κ. Μέρκελ δεν θα παραβρίσκεται στη βουλή, επειδή την ίδια ώρα θα συνομιλεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Από τη βουλή θα απουσιάζει και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, επειδή θα βρίσκεται στην Αργεντινή. Όπως όμως έχει δηλώσει, παρότι είναι της άποψης ότι το ψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, θα ψήφιζε και αυτός υπέρ.

Πηγή: in.gr/Παναγιώτης Κουπαράνης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet