Πρώτη Σύνοδος «27 και 1», ο Κάμερον αντιμέτωπος με τους ηγέτες της Ε.Ε.
Κόσμος

Πρώτη Σύνοδος «27 και 1», ο Κάμερον αντιμέτωπος με τους ηγέτες της Ε.Ε.

Στην πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής μετά το βρετανικό δημοψήφισμα που έβγαλε Brexit προσέρχονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το μείζον να είναι για το Λονδίνο και τους υπόλοιπους το πότε θα ξεκινήσει το διαζύγιο. Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για να αρχίσει το διαζύγιο -την ώρα που πίσω στο Λονδίνο αρχίζει να στήνεται το εσωκομματικό σκηνικό για την επιλογή του διαδόχου του.

Την Τρίτη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκλησή του, «ο Ντέιβιντ Κάμερον θα εξηγήσει την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων».

Το Λονδίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να ενεργοποιήσει αμέσως το «άρθρο εξόδου», το άρθρο 50 στη Συνθήκη της Λισαβώνας, που ξεκινά επισήμως και με χρονικό περιορισμό τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο και την επόμενη ημέρα.

Η ΕΕ πιέζει για αυτήν την κίνηση, θέλοντας να περιορίσει την περίοδο αβεβαιότητας. Τη Δευτέρα, Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι είχαν εμφανιστεί σε κοινή γραμμή μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο αποκλείοντας κάθε είδους επίσημη ή ανεπίσημη διαπραγμάτευση πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Οι ηγέτες των «27» θα έχουν επίσης την Τετάρτη «ανεπίσημη συνάντηση» μεταξύ τους για να εξετάσουν, όπως αναφέρει η πρόσκληση του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τις «πολιτικές και πρακτικές επιπτώσεις του Brexit».

Θα είναι η πρώτη συνάντηση ηγετών σε αυτή τη μορφή, προμήνυμα του πώς θα είναι η ΕΕ χωρίς τη Βρετανία. Οι «27» καλούνται να ξεκινήσουν τη συζήτηση για το πώς θα πορευθεί η Ευρώπη και να «αντλήσουν διδάγματα», όπως ήταν η μόνιμη επωδός των ηγετών μετά την Παρασκευή, από την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet