Ένας «κουβάς» μέτρα για συμβιβασμό
Οικονομία-Αγορά

Ένας «κουβάς» μέτρα για συμβιβασμό

Έτοιμος να συζητήσει και να συμφωνήσει για ένα «καλάθι» μέτρων τα οποία θα ενεργοποιηθούν όταν κριθεί απαραίτητο φαίνεται πως είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής.

Στην ουσία, πρόκειται για για έναν μηχανισμό ανάλογο με τον «κόφτη» δαπανών που συμφωνήθηκε για να αρθεί το αδιέξοδο στην πρώτη αξιολόγηση. Για το «καλάθι» των μέτρων, για μετά το 2019, που ήδη συζητούνται έχουν ήδη ενταχθεί:

  • Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, για το οποίο επιμένει το ΔΝΤ.
  • Η μείωση των κονδυλίων για μισθούς στο Δημόσιο δεδομένου ότι μαζί με τις ασφαλιστικές επιχορηγήσεις φθάνουν ως 80% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού.
  • Ο μηδενισμός των ελλειμμάτων στα επικουρικά ταμεία και – αν χρειαστεί και μείωση ως μηδενισμός της προσωπικής διαφοράς των παλαιών (προ του 2017) συνταξιούχων.
  • Το «πάγωμα» κονδυλίων των υπουργείων στα όρια του 2018. Και αυτό γιατί τη χρονιά αυτή θα οριστικοποιηθούν οι αναγκαίες δαπάνες μετά τις περικοπές που θα αποφασιστούν μέσω του spending review.

Το σχέδιο άρσης του αδιεξόδου προβλέπει το Eurogroup της Πέμπτης να καθορίσει το πλαίσιο στόχων και αποφάσεων και να δώσει εντολή να ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό αναμένεται να κριθεί στο επόμενο Eurogroup που θα γίνει στις 20-21 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να αποστείλει νέα επιστολή προς τους θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup καταθέτοντας τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία-πακέτο που θα κλειδώσει τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αυξημένες εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς για την περίοδο μετά το 2018.

Αυτό που ζητά είναι οι αποφάσεις να συνδυαστούν με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αιτηθεί τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περίφημο QΕ, τον Μάρτιο.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet