Έρχονται νέες αντικειμενικές αξίες «φωτιά»
Οικονομία-Αγορά

Έρχονται νέες αντικειμενικές αξίες «φωτιά»

«Φωτιά» στις λαϊκές γειτονιές απειλούν να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα βγάλει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Όπως αναφέρει το insider.gr, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, θα οδηγήσει σε ελάχιστη τιμή 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, από 600 ευρώ σήμερα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προβλέπει οι ελάχιστες τιμές ζώνης στις φθηνές περιοχές να κινούνται στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όσο είναι περίπου σήμερα και το κόστος κατασκευής των οικοδομών. Έτσι, σε πολλές λαϊκές συνοικίες οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 20%-30%.

Οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ακριβότερος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων χαμηλής αξίας, ενώ την ανηφόρα θα πάρουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και οι φόροι στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές.

Οι τιμές ζώνης για τις αξίες ακινήτων αναμένεται να αλλάξουν στις αρχές του 2018. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα συστήνονται 75 επιτροπές στις περιφέρεις όλης της χώρας. Οι επιτροπές αυτές θα έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για να δώσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες αντικειμενικές αξίες. Αυτό δηλαδή που δεν έχει επιτευχθεί τόσους μήνες θα πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πενταμελείς και θα λάβουν οδηγίες για τη μέθοδο που θα ακολουθήσουν προκειμένου να καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά των δήμων.

Οι επιτροπές θα αποτελούνται από έναν εκπρόσωπο της Εφορίας, έναν του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έναν υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, εκπρόσωπο των μεσιτών και εκπρόσωπο του δήμου.

Ταυτόχρονα θα λειτουργεί μία δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές, ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις.

Παράλληλα με τις επιτροπές θα τρέχει ο μαθηματικός αλγόριθμος που θα αντλεί στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μισθωτήρια και τις μεταβιβάσεις, όπου θα βγάζει τις δικές του τιμές. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα περίπλοκο σχήμα που θα κληθεί να ξετυλίξει η συντονιστική επιτροπή, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet