Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος για οριστική λύση στο Eurogroup
Οικονομία-Αγορά

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος για οριστική λύση στο Eurogroup

Αισιόδοξος ότι στη σύνοδο του Eurogroup μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Mιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους.

Αναφερόμενος, δε, στο σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκαν τόσο οι έως τώρα διαπραγματεύσεις, όσο και η διεκδίκηση για τη συνολική συμφωνία για το χρέος, ο υπουργός τονίζει ότι αυτό εστιάζεται στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην ένταξη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχει βάσιμες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη.

»Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από το μνημόνιο και προωθούν τη δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη. Το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη».

«Προσγειώνει» το Βερολίνο

Ρίχνει τις προσδοκίες εν όψει του κρίσιμου Eurogroup ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους, παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία για συνολική λύση που εξέφραζαν το ΔΝΤ και η Αθήνα, λίγο πριν του Eurogroup της Δευτέρας.

«H Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

»Δεν υπάρχουν τέτοια ή άλλα σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην Bild εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Βερολίνο, Π. Βαλασόπουλος.

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, χαιρέτισε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ η εκπρόσωπος Α. Μπράιτχαρτ που ρωτήθηκε για το Eurogroup της 22ας Μαΐου παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του Επιτρόπου Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν αναμένει την «ευρύτερη δυνατή συμφωνία».

Ο επίτροπος Μοσκοβισί, με δήλωσή του την Παρασκευή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, κάλεσε εκ νέου τους εταίρους της Ελλάδας να καταλήξουν σε μία «συνολική συμφωνία».

«Γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να λάβουν αυτές τις αποφάσεις, που μας φέρνουν ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

»Τώρα χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία. Είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet