Αυξήσεις σε ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες – Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο
Οικονομία-Αγορά

Αυξήσεις σε ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες – Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο

Αυξήσεις έως και 50% φέρνει ο χάρτης των νέων αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

Μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και σε άλλα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, καθώς και σε παραλιακές περιοχές με εξοχικές και τουριστικές κατοικίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλες αυξήσεις θα γίνουν στη Μεσσηνία, στη Χαλκιδική, στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές που έως πρόσφατα χαρακτηρίζονταν υποβαθμισμένες αλλά, λόγω διάφορων έργων, έχουν πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά, όπως οι περιοχές του Φαλήρου και της Καλλιθέας.

Από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης θα προκύψει αύξηση του ΕΝΦΙΑ για το 15% των υπόχρεων, κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι και ειδικά κάτοικοι λαϊκών περιοχών, θα πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποφύγει το πολιτικό κόστος του ΕΝΦΙΑ και έτσι στο τραπέζι παραμένει το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο με αύξηση του αφορολόγητου ορίου ατομικής ακίνητης περιουσίας. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 200.000 ευρώ και η πρόταση που συζητείται είναι να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50.000 ευρώ.

Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ακόμη και κατά 50.000 ευρώ, ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες φθηνές περιοχές, που είναι οι βασικοί χαμένοι από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet