Γ. Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει στην ευρωζώνη «plan B» για την Ελλάδα
Οικονομία-Αγορά

Γ. Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει στην ευρωζώνη «plan B» για την Ελλάδα

Η ευρωζώνη ετοιμάζεται για διάφορα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, είναι η νέα -μη συμβατή με τον ρόλο του, αλλά και με την επίσημη γραμμή των Βρυξελλών-, δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ομιλητικότατος Ντάισελμπλουμ, συστήνει δε στην ελληνική κυβέρνηση να αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο για να αποφύγει την άβυσσο.

Όπως αναφέρει το Reuters, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει plan B για την Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «το ερώτημα είναι εάν η Ολλανδία ετοιμάζεται ή αν η ευρωζώνη ετοιμάζεται για διάφορα ενδεχόμενα; Η απάντηση είναι ναι».

Όμως η παραδοχή αυτή του Ντάισελμπλουμ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη γραμμή των Βρυξελλών, με την Κομισιόν να εκφράζει την ικανοποίησή της για την επίσπευση και εμβάθυνση των διαπραγματεύσεων και τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να τονίζει δοθείσης ευκαιρίας ότι αποκλείει ως ενδεχόμενο το Grexit, χωρίς βεβαίως αυτό να τον εμποδίζει να ασκεί και πιέσεις στην Αθήνα για επίτευξη συμφωνίας. Με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, στην ίδια γραμμή, να λέει ότι Grexit δεν εξετάζεται και ότι έχει απαγορεύσει στην Κομισιόν να έχει plan B για την Ελλάδα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που θα είχε έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και ο πρόεδρος όμως της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, είπε ότι δεν θέλει ούτε να διανοηθεί το ενδεχόμενο Grexit, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ευρωζώνη θα έμπαινε σε αχαρτογράφητα νερά.

Εκ δια μέτρου αντίθετη στάση από τον Ντάισελμπλουμ σχετικά με την ύπαρξη Plan B για την Ελλάδα κρατούν και οι ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας πρόσφατα ότι το Grexit είναι ένα πείραμα που δεν θέλουν να δοκιμάσουν.

Τέλος, ακόμη και ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, που μόλις χθες υποβάθμισε την Ελλάδα, προστέθηκε στο πλήθος οικονομολόγων, αναλυτών, πολιτικών που μιλούν για κόστος που δεν μπορεί να προβλεφθεί σε περίπτωση Grexit, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τι έγινε το 2008 όταν κάποιοι στις ΗΠΑ υποτίμησαν τις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Lehman.

Σύσταση στην Αθήνα

«Η ελληνική κυβέρνηση καλό θα είναι να αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο για να αποφύγει την άβυσσο» λέει ακόμη ο Ντάισελμπλουμ, απευθύνοντας σύσταση -που μάλλον όμως πρέπει πρωτίστως να ακολουθήσει ο ίδιος, καθώς οι καθημερινές -συχνά άστοχες και επικίνδυνες- δηλώσεις του γεμίζουν σελίδες επί σελίδων του Τύπου, χωρίς να είναι λίγες οι φορές που έχουν αναστατώσει τις αγορές ή τους καταθέτες προκαλώντας αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet