Γ. Στουρνάρας: «Τον Μάιο θα έχουμε τα λεφτά»
Οικονομία-Αγορά

Γ. Στουρνάρας: «Τον Μάιο θα έχουμε τα λεφτά»

Αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας λίγο μετά τη λήξη του Ecofin, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα τις επόμενες ημέρες. Eίπε χαρακτηριστικά ότι «Τον Μάιο θα έχουμε τα λεφτά». Το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να βγει ως το τέλος του χρόνου στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι δοκιμαστική και για μικρά ποσά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί ενστάσεις από πλευράς του ΔΝΤ γι΄ αυτό το θέμα.

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα την Τετάρτη 12 Μαρτίου προκειμένου έως την Κυριακή 19 Μαρτίου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός.

Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τον κ. Γ. Στουρνάρα, είναι σημαντική, ωστόσο, δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την ευρεία «γκάμα» των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι για το 2013 υπήρχαν 896 προαπαιτούμενες δράσεις, εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 79%.

Η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει με την τρόικα ως το τέλος της εβδομάδος θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ π.χ. στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Στουρνάρα, στα δημοσιονομικά ζητήματα παραμένει υπό συζήτηση το θέμα της φορολόγησης υπέρ τρίτων και η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Ικανοποίηση για τις τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά θέματα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που ήθελε, καθώς αναγνωρίζεται ότι την ευθύνη για τη διεξαγωγή των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο του ΔΝΤ. Είναι όμως ένα ζήτημα που έχει να κάνει περισσότερο μεταξύ των μελών της τρόικας παρά με εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet