Δεν αποκλείει στάση πληρωμών ο Β. Σόιμπλε – Υποβάθμιση τραπεζών από τη Moody΄s
Οικονομία-Αγορά

Δεν αποκλείει στάση πληρωμών ο Β. Σόιμπλε – Υποβάθμιση τραπεζών από τη Moody΄s

Ανοικτό αφήνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών στην Ελλάδα. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων της Wall Street Journal και της γαλλικής Les Echos, αν θα μπορούσε σήμερα να επαναλάβει τη διαβεβαίωση του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, είπε: «Θα έπρεπε να σκεφτώ πάρα πολύ σοβαρά για να επαναλάβω την ίδια δήλωση».

Την ίδια στιγμή μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls ) στην Ελλάδα κάνει λόγο ο οίκος Moody΄s σε έκθεση που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα και με την οποία υποβαθμίζει από σταθερές σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η υποβάθμιση των προοπτικών αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από τον Δεκέμβριο του 2014 έως και σήμερα. Ενδεικτικά τονίζει ότι οι εκροές καταθέσεων τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν υπερβεί τα 30 δισ. ευρώ ή το 18% των συνολικών καταθέσεων.

Μάλιστα, ο οίκος υποστηρίζει ότι  οι πιέσεις στις καταθέσεις δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και πως ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και «παγώματος» καταθέσεων.

Η Moody΄s αναφέρει ότι η πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016, λόγω των εξελίξεων μετά τις εκλογές, συνέβαλε στην υποβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα εκτιμά ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γύρω στο 38%-40% των μικτών δανείων μέχρι το τέλος του 2015, από 34,2% τον Δεκέμβριο του 2014. Εκτιμά δε επιδείνωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους και θεωρεί ότι πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Την ίδια στιγμή προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πιέζονται από τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης και την περιορισμένη παραγωγή εσόδων. Αθροιστικά οι λόγοι αυτοί θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της προ προβλέψεων κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων το 2015.

Η Moody΄s αναμένει ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα παραμείνει υψηλή. Υπολογίζει μάλιστα ότι η χρηματοδότηση αυτή έχει αυξηθεί στο 32% περίπου των συνολικών assets των τραπεζών στο τέλος Απριλίου, από περίπου 12% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014. Στη βάση αυτή σημειώνει ότι η αυξημένη έκθεση στον ELA οδηγεί σε άνοδο του κόστους χρηματοδότησης, ασκώντας πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet