Δεν εμπιστεύονται… τις κάρτες για την πληρωμή των φόρων οι Έλληνες
Οικονομία-Αγορά

Δεν εμπιστεύονται… τις κάρτες για την πληρωμή των φόρων οι Έλληνες

Πτώση της τάξης του 15% καταγράφουν φέτος οι πληρωμές φόρων μέσω πιστωτικών καρτών, ενώ αντίστοιχη πτώση σημειώνουν και οι πληρωμές φόρων στο γκισέ των τραπεζών.

Οι τράπεζες παραδοσιακά προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτόν οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

Από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι ένας στους δέκα φορολογουμένους οι οποίοι το 2017 πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μέσω πιστωτικών καρτών, φέτος δεν χρησιμοποίησε την κάρτα του.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2017 οι φορολογούμενοι εξόφλησαν μέσω πιστωτικών καρτών οφειλές προς τις εφορίες της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Εφέτος όμως αυτή η πρακτική έχει περιοριστεί. Συνολικά στις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι πληρωμές φόρου εισοδήματος με πιστωτικές κάρτες εκτιμάται πως υποχώρησαν κατά περίπου 15%, από περίπου 145 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιούλιο, στα 120 εκατ. ευρώ εφέτος.

Αυτό αποδίδεται στην ενεργοποίηση της δυνατότητας ρύθμισης των βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών σε 12 μηνιαίες δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες μέσω Taxisnet.

Σημειώνεται πως η εφορία δίνει τη δυνατότητα σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό του φόρου εισοδήματος σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις να τον σπάσουν σε 12 δόσεις. Μάλιστα για να υπαχθούν στη ρύθμιση δεν χρειαζόταν να περιμένουν να καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, δηλαδή να ρυθμίσουν το χρέος μετά την 31η Ιουλίου.

Πηγή: reader.gr / Θανάσης Κουκάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet