ΔΝΤ: Πρόοδος, αλλά παραμένουν σημαντικά ζητήματα ανοικτά
Οικονομία-Αγορά

ΔΝΤ: Πρόοδος, αλλά παραμένουν σημαντικά ζητήματα ανοικτά

Χωρίς να αμφισβητεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί, το ΔΝΤ επιμένει ότι σημαντικά θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζ. Ράις, μειώνοντας μάλλον τις προσδοκίες για προκαταρκτική -έστω- συμφωνία στο αυριανό Eurogroup. Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για αύριο, αρκούμενος να πει «οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα».

Επιβεβαίωσε ότι υπήρξε νέα επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, όπως επίσης και ότι οι όροι του Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ ήταν πλήρως ενεργό, δήλωσε ο Ράις, διευκρινίζοντας ότι στις διαπραγματεύσεις εμπλέκεται τόσο η Ντ. Βελκουλέσκου όσο και ο Πολ Τόμσεν.

«Έγινε πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα», επισήμανε ο Τζέρι Ράις από την Ουάσινγκτον ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «δεν θα κάνω εικασίες για τον χρόνο επίτευξης τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement)» και κατ΄ επέκταση για το αυριανό Eurogroup.

Επίσης αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, και παρέπεμψε σε όσα είπε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δηλαδή απαιτείται πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα αρκέστηκε να πει ότι όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα εξεταστεί το ζήτημα του χρέους, ώστε η ρύθμιση να «κουμπώνει» με τις μεταρρυθμίσεις.

«Χρειαζόμαστε και τα δύο πριν πάμε το πρόγραμμα στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος, ο Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες.

Ερωτηθείς δε για το ποιος ευθύνεται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, το στέλεχος του ΔΝΤ απάντησε διπλωματικά. «Όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση. Μπορώ να μιλήσω μόνον εκ μέρους του ΔΝΤ. Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά μεγέθη και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την χώρα-μέλος μας με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα».

Τέλος, επιβεβαίωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας και η Κριστίν Λαγκάρντ είχαν πρόσφατα νέα επικοινωνία, και ότι βρίσκονται σε συχνή επαφή, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet