ΔΝΤ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
Οικονομία-Αγορά

ΔΝΤ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα μας αναγνώρισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο επέμεινε ότι η χώρα μας πρέπει τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά. Σε αυτή συμμετείχαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

Από πλευράς του ΔΝΤ το «παρών» έδωσαν ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

Γκ. Χαρδούβελης: Το ΔΝΤ θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγχαίρει την Ελλάδα για τη «μεγάλη πρόοδο» που έχει κάνει και «θα είναι αρωγός» στην ελληνική προσπάθεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ.

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ’ αυτό που πάμε να πετύχουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΝΤ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε με την ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα πιθανά νέα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Η κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχολίασε τη «σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης» της χώρας μας και ενθάρρυνε την ελληνική αντιπροσωπεία για την αποφασιστική εφαρμογή των κρίσιμων δομικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με ό, τι ορίζουν οι δεσμεύσεις του προγράμματος.

Επίσης η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για τη συνέχιση της στήριξής του προς την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προγράμματος.

Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά

Ικανοποίηση φαίνεται πως υπάρχει στην ελληνική πλευρά έπειτα και από τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικής πηγής, που επικαλείται χωρίς να κατονομάζει το ΑΜΠΕ.

«Με χαμόγελα» αναχωρούν απόψε (σ.σ. χθες) από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και τα άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας υποστήριξε.

Ειδικότερα ανώτερη κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τη συζήτηση στο πλαίσιο του «βασικού στόχου» για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, είπε ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας αναχωρούν από την Ουάσιγκτον «με χαμόγελα» προσθέτοντας ότι «υπάρχει ικανοποίηση για τη θετική ανταπόκριση που υπήρξε από μέρους της κ. Λαγκάρντ».

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η συζήτηση ξεκίνησε για την επόμενη μέρα» και ότι «τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν άγχος το πρωί και ήταν σκυθρωποί και τώρα αισθάνονται καλύτερα, υπάρχουν χαμόγελα, λόγω της θετικής ανταπόκρισης από μέρους της κ. Λαγκάρντ».

Λίγο νωρίτερα πάλι με ανώτερη κυβερνητική πηγή, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ανέφερε πάλι πως με τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» και «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ΄ αυτή την προσπάθεια».

Όπως υπογραμμίστηκε, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ΄ αυτή τη διαπραγμάτευση». Όσον αφορά στη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν».

Ακόμη η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα», προσθέτοντας ότι «η “βεντάλια” άνοιξε».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet