Εμπόδια βάζει η τρόικα
Οικονομία-Αγορά

Εμπόδια βάζει η τρόικα

Εμπόδια βάζουν οι τροϊκανοί στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση καθώς καθυστερούν τις αποφάσεις για τις τράπεζες, εμμένουν στην υστέρηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, δείχνουν «κίτρινη κάρτα» για τις αποκρατικοποιήσεις (ειδικά για καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων), ενώ απαιτούν εφαρμογή στο 100% των προτάσεων του ΟΟΣΑ και δεν αποκλείεται να εγείρουν και πάλι ζητήματα για το Δημόσιο.

Ακόμη και για το πρωτογενές πλεόνασμα, που αποτελεί επιτυχία της ελληνικής πλευράς, οι ελεγκτές βρίσκουν αφορμές για διαφωνίες. Η τρόικα δέχεται μεν ότι υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα από το 2013 αλλά επιμένει πως το ποσό που θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα πρέπει να είναι πολύ περιορισμένο.

Με αυτά τα δεδομένα από την διαπραγμάτευση των δύο πλευρών, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να πάει στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου με μερική συμφωνία. Σε τέτοια περίπτωση το «πακέτο» των σχεδόν 9 δισ. ευρώ που αναμένει η κυβέρνηση από την Ε.Ε., θα «σπάσει» σε μικρότερα μέρη και θα φτάνει στην Ελλάδα σε «υποδόσεις».

Τράπεζες

Ειδικά για το banking, που αποτελεί σημείο-κλειδί αυτής της διαπραγμάτευσης, η τρόικα «ανεβοκατεβάζει» κατά το δοκούν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών στήριξης των τραπεζών, που επηρεάζουν άμεσα και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

Στη συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) χθες 26 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε οριστική απόφαση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά με την τρόικα φαίνεται να μειώθηκε αισθητά. Ενόψει μάλιστα της επόμενης και ίσως καταληκτικής συνάντησης τους, ο διοικητής της Ττε Γιώργος Προβόπουλος φέρεται να ξεκαθάρισε πως τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα δείχνουν «άνοιγμα» έως 6,2 δισ. ευρώ το πολύ και όχι παραπάνω. Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα σε νέα σύσκεψη των ελεγκτών με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet