Εντός της ημέρας η κατάθεση των δημοσιονομικών μέτρων στους “θεσμούς”
Οικονομία-Αγορά

Εντός της ημέρας η κατάθεση των δημοσιονομικών μέτρων στους “θεσμούς”

Τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να εφαρμόσει ως αντάλλαγμα για το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας ή αργότερο αύριο Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς και στο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για να δρομολογήσουν τη σύνταξη των σχετικών κειμένων, αλλά και νομοσχεδίων τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα στη  Βουλή.

Τα μέτρα «αγκάθια» σχετίζονται με παρεμβάσεις στις οποίες έχουν αντιταχθεί τόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον ΑΝΕΛ και σχετίζονται με την κατάργηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, με το ΦΠΑ στα «μεταποιημένα» τρόφιμα που από το 13% θα αυξηθεί στο 23%, με τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, την περικοπή των αμυντικών δαπανών, την απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Εάν τα ελληνικά μέτρα εγκριθούν από ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ εν συνεχεία θα τεθούν προς έγκριση στο Eurogroup. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήδη από χθες ανέθεσε σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσουν με την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ώστε να προσδιορίσουν το ύψος του νέους δανείου που θα λάβει η χώρα για το διάστημα έως το 2018.

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις τοποθετούν το σχετικό δάνειο άνω των 60 δισ. ευρώ, κάτι που εν πολλοίς εξαρτάται από τα χρήματα που θα προβλεφθούν και για τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού τομέα.

Σε κάθε περίπτωση αύριο Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει το Eurogroup για να αποφανθεί για την ελληνική πρόταση και αν υπάρξει θετική έκβαση ενδεχομένως να μην χρειαστεί να διεξαχθεί Συνοδός Κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακή.

Πηγή: in.gr/Θανάσης Κουκάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet