Επανέρχεται από το «παράθυρο» ο φόρος ιδιοκατοίκησης
Οικονομία-Αγορά

Επανέρχεται από το «παράθυρο» ο φόρος ιδιοκατοίκησης

«Ενοίκιο» για… το ιδιόκτητο ιδιοκατοικούμενο σπίτι τους θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Ο φόρος ιδιοκατοίκησης που καταργήθηκε ως άδικος το 1999 επανέρχεται από το «παράθυρο» με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) που ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2014. Οι νέες ρυθμίσεις δεν προβλέπουν ρητά την απαλλαγή του τεκμαρτού μισθώματος ιδιοκατοίκησης από τον φόρο εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες εκτός από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, θα επιβαρυνθούν με έναν ακόμη φόρο, τον φόρο ιδιοκατοίκησης που θα επιβληθεί επί ανύπαρκτων στην ουσία «τεκμαρτών εισοδημάτων» με συντελεστές 11%-33%. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις και συγκεκριμένα με την παράγραφο 1 του άρθρου 39 προβλέπεται ότι ο όρος εισόδημα από ακίνητη περιουσία σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων. Ως εισόδημα από ακίνητα θεωρείται, μεταξύ των άλλων, και το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτου. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με έναν συντελεστή 3%.

Ιδιοκτησία = ατυχία

Για παράδειγμα, για κατοικία αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ το τεκμαρτό εισόδημα που υποτίθεται θα εισέπραττε ο φορολογούμενος εάν εκμίσθωνε την κατοικία του ανέρχεται σε 3.000 ευρώ (100.000 x 3%).

Φόρος ιδιοκατοίκησης. Η αγορά ζητά τροποποίηση της ρύθμισης

Στη συνέχεια το εισόδημα αυτό, θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα από ακίνητα και με συντελεστές 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό. Έτσι για το τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 330 ευρώ (3.000 x 11%) μόνο και μόνο γιατί έχει την… ατυχία να κατοικεί σε ιδιόκτητο σπίτι.

Ο νέος ΚΦΕ προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μόνο για το τεκμαρτό εισόδημα που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τέκνα ή από τέκνα προς γονείς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία. Σε καμία περίπτωση, συνεπώς, δεν προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, όπως ίσχυε με τον παλαιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Η διάταξη θα πρέπει να τροποποιηθεί αναφέρει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών Γ. Κορομηλάς σημειώνοντας ότι για να αποδείξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν είναι στις προθέσεις της να φορολογήσει την ιδιοκατοίκηση θα πρέπει να τροποποιήσει τις διατάξεις του άρθρου 39 του νέου ΚΦΕ ορίζοντας σαφώς ότι το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση απαλλάσσεται πλήρως από τον φόρο εισοδήματος. Όμως το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει σε καμία τροποποίηση της διάταξης σημαίνει ότι προτίθεται να φορολογήσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με ένα νέο φόρο επί ανύπαρκτων στην ουσία εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, αν δεν τροποποιηθεί το άρθρο 39 του νέου ΚΦΕ, τότε το επόμενο έτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν τα φυσικά πρόσωπα για τα εισοδήματα του 2014, όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν ότι διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες θα θεωρηθούν ότι απέκτησαν τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοχρησιμοποίηση κατοικιών.

Εισοδήματα… ανύπαρκτα

Τα εισοδήματα αυτά, τα οποία στην ουσία δεν υπάρχουν, θα υπολογιστούν από το υπουργείο Οικονομικών με τεκμαρτό τρόπο, με πολλαπλασιασμό των αντικειμενικών αξιών των ιδιοκατοικούμενων κατοικιών επί τον συντελεστή 3%. Μάλιστα ο φόρος θα υπολογιστεί στις αντικειμενικές τιμές οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι πολύ υψηλότερες μέχρι και 40% από τις εμπορικές τιμές. Επί των ποσών που θα προκύψουν το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει, στη συνέχεια, φόρο εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση ο φόρος θα ανέρχεται σε 11% εφόσον το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Εάν το ποσό υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, τότε θα επιβαρύνεται με φόρο 11% μέχρι το επίπεδο των 12.000 ευρώ και με φόρο 33% για το πέραν του ορίου των 12.000 ευρώ τμήμα του. Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000.000 νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 έξτρα χαράτσι ως φόρο ιδιοκατοίκησης, εξαιτίας αυτής της διάταξης του νέου ΚΦΕ, σε περίπτωση που δεν γίνει καμία τροποποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν η οποία είχε δημοσιοποιηθεί τέλη Σεπτεμβρίου του 2012, περιλαμβάνονταν πρόταση για επιβολή φόρου σε «εισοδήματα» τα οποία θεωρητικά «αποκτούν» όσοι φορολογούμενοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια, θεωρώντας ότι έχουν οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet