Ευκλ. Τσακαλώτος: «Πολύ βέβαιος» ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2018
Οικονομία-Αγορά

Ευκλ. Τσακαλώτος: «Πολύ βέβαιος» ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2018

Βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018 εμφανίστηκε σήμερα, Παρασκευή, από το Ταλίν της Εσθονίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είμαι πολύ βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούμε νέα μέτρα για το 2018», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις, «μία θα είναι για τη φύση της εξόδου, μία θα είναι για το θέμα του χρέους – και θα διασφαλίσουμε ότι θα ξεκαθαριστεί τι χρειάζεται να γίνει για το χρέος – και η τρίτη θα είναι για εκκρεμότητες που σχετίζονται με το πρόγραμμα».

Κοινός στόχος η «καθαρή» έξοδος από το μνημόνιο

Πάρα πολύ καλό χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας μάλιστα ότι κανείς δεν του τράβηξε το αυτί.

Όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσακαλώτος, «Η Ελλάδα συζητήθηκε για άλλη μια φορά, τα αυτιά μου είναι στη θέση τους, δεν τραβήχτηκαν τα αυτιά μου, όπως γράφεται στην Ελλάδα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «κανένας δεν ανέφερε το θέμα της Eldorado, δεν μας είπαν ότι το πρόγραμμα δεν πάει καλά, δεν μας είπαν ότι έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα και ότι πρέπει κάτι να κάνουμε».

Για την υπόθεση Γεωργίου, για την οποία εκφράστηκε ανησυχία στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι η μόνη καταδίκη που έχει ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είναι «το διαδικαστικό θέμα, αν συγκαλούσε ή δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο».

Ανέφερε ακόμη ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και πολλοί άλλοι είπαν ότι ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος και ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί γι’ αυτό τον στόχο.

Ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι οι ομόλογοί του έκριναν σωστή την απόφαση που έχει πάρει η κυβέρνηση να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η γ’ αξιολόγηση και ανέφεραν ότι οι θεσμοί θα έρθουν πιθανόττατα πολύ σύντομα στην Αθήνα.

«Οι θεσμοί θα έρθουν, τώρα όπως ξέρετε είναι τα τεχνικά κλιμάκια κάτω στην Αθήνα, οι θεσμοί είπανε ότι το πιο πιθανό είναι να έρθουν πολύ σύντομα» είπε.

Όπως διευκρίνισε, «κάποιοι έθεσαν θέματα που χρειάζονται περισσότερη συζήτηση, κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, όπου υπάρχει μία ανησυχία ότι πρέπει να πάμε ακόμα πιο γρήγορα για να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μπορέσουν οι τέσσερις εμπορικές τράπεζες να μπορούν να δανείζουν ακόμα περισσότερο στην πραγματική οικονομία».

Επίσης, πρόσθεσε για τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι «εξέφρασε την ευχαρίστησή του που αρχίζουν τα χρήματα να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν με σοβαρό τρόπο τα κόκκινα δάνεια και άρα πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο γρήγορες κινήσεις με τους πλειστηριασμούς, για να μπορούν οι τράπεζες μέσα στο 2018 να πάνε ακόμα καλύτερα απ’ ό,τι πηγαίνουν τώρα».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «ήταν μία πολύ καλή συνάντηση για την ελληνική οικονομία, κανένας δεν εφησυχάζει, κανένας δεν λέει ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα. Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά γι’ αυτόν τον στόχο που έβαλε ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς να υπάρξει νέο πρόγραμμα».

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet