Η κυβέρνηση κέρδισε τη… μάχη του ΚΑΣ, αλλά «ο φόβος φυλάει τα έρμα»
Οικονομία-Αγορά

Η κυβέρνηση κέρδισε τη… μάχη του ΚΑΣ, αλλά «ο φόβος φυλάει τα έρμα»

Με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις φαίνεται ότι ξεπερνά το σκόπελο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την επένδυση του Ελληνικού η κυβέρνηση. Η απόφαση του ΚΑΣ θεωρείται από τις περισσότερες πλευρές ως συμβιβαστική, με την έννοια ότι δεν κάλυψε ως αρχαιολογικό χώρο το σύνολο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Αφορά συγκεκριμένα μια συνολική έκταση περί τα 300 στρέμματα -πιθανότατα διάσπαρτα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θέτει περιορισμούς στη δόμηση και δεν απειλεί τα «φιλέτα» της επένδυσης.

Σε κάθε περίπτωση, «ζωντανό» παραμένει το plan B του Μαξίμου για έμμεση παράκαμψη του ΚΑΣ, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα προσκόμματα στην επένδυση και να μην υπάρξει κίνδυνος ματαίωσής της. Ο τρόπος για κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απλός: η κύρωση διά νόμου του μνημονίου συνεργασίας και της σύμβασης παραχώρησης ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και την «Ελληνικό Α.Ε.», ώστε να διαθέτει αυξημένη τυπική ισχύ. Όπερ σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα με τους αρχαιολογικούς χώρους εντός της έκτασης του Ελληνικού, τα έργα δεν θα σταματήσουν και απλώς θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση και φροντίδα, για την τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Οποιοδήποτε κι από τα δύο σενάρια να ισχύσει, κατά βάση ικανοποιούνται οι αντιρρήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών και πλέον οποιαδήποτε αντίδραση θα αφορά αυτή καθ’ αυτή την επένδυση και όχι… αρχαιολογικές ευαισθησίες, σύμφωνα με όσα εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη. Αντιδράσεις εξακολουθούν υπάρχουν κυρίως από την «ομάδα των 53», γεγονός που εάν λάβει διαστάσεις είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι ακυρώνει εν τοις πράγμασι την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας από τα στελέχη του να στηρίξουν την απόφασή του να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσει κανονικά και με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ένα από τα δύο μέτωπα για το Ελληνικό δείχνει να κλείνει οριστικά, καθώς η αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δέχθηκε προχθές Δευτέρα την ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της «Ελληνικό Α.Ε.» κατά παλαιότερης απόφασης του δασάρχη Πειραιά και απεφάνθη συγκεκριμένα πως δεν υπάρχει δάσος στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου. Όμως, δυο οικολογικές οργανώσεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας μάλιστα η υπόθεση να συζητηθεί στην Ολομέλεια και εκφράζοντας νομικές ενστάσεις για τη μη υπαγωγή στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης της περιοχής. Στο παρελθόν, αντίστοιχες προσφυγές είχαν στηριχθεί ενεργά από τοπικά και κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και απομένει να φανεί τώρα η στάση τους.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet